De Misleidende Kracht van kwantitatieve uitspraken in de Media

In een tijdperk waarin informatie overvloedig is en nieuwsberichten constant onze aandacht opeisen, zijn we vaak onderworpen aan suggestieve, misleidende of zelfs onjuiste uitspraken. Ook worden de termen ‘veel’ en ‘weinig’ te pas en te onpas gebruikt zonder juiste context waardoor ze een volkomen verkeerd beeld kunnen oproepen

Lees meer

Een politiek dilemma: Gezichtsverlies versus voortschrijdend inzicht

In de complexe wereld van de politiek staan leiders voor de uitdagende taak om beslissingen te nemen die een diepgaande impact hebben op de samenleving. Echter, al te vaak zien we politici vasthouden aan hun initiële uitspraken of beleidslijnen, zelfs wanneer het duidelijk wordt dat een herziening noodzakelijk is. Dit gedrag wordt vaak gedreven door de angst voor gezichtsverlies, waarbij het terugkomen op een beslissing wordt gezien als zwakte in plaats van een teken van voortschrijdend inzicht en aanpassingsvermogen aan de behoeften van de samenleving.

Lees meer

Klimaatverandering – Ongeacht de oorzaak is nú actie nodig!

Het debat over klimaatverandering is vaak gefocust op de oorzaak: of deze door menselijke activiteit wordt veroorzaakt of vooral door natuurlijke processen. Echter, het belangrijkste aspect dat we niet uit het oog mogen verliezen, is dat klimaatverandering onmiskenbaar serieuze gevolgen heeft en dat actie ondernemen cruciaal is, ongeacht de oorsprong ervan. De zeespiegelstijging, als een van de vele gevolgen, brengt ernstige consequenties met zich mee die ons aansporen om beschermende maatregelen te nemen.

Lees meer

Bemoeien met interne zaken van andere landen?

In een wereld waarin globalisering en internationale betrekkingen steeds sterker verweven raken, is de neiging van landen om zich te bemoeien met de interne aangelegenheden van andere naties een onderwerp van voortdurende discussie en controverse. Sommigen pleiten voor internationale interventie om mensenrechten te beschermen en democratische waarden te bevorderen, terwijl anderen van mening zijn dat landen zich daar beter niet mee kunnen bemoeien. 

Lees meer

Dubbele belastingdruk voor EV rijden

De Nederlandse overheid heeft jarenlang elektrisch rijden gestimuleerd met subsidies en belastingvoordelen omdat het milieuvriendelijker en duurzamer is. Echter, nu lijkt er een paradoxale situatie te ontstaan. Terwijl de elektrische auto (EV) een groenere toekomst beloven, wordt de eigenaar zodadelijk gestraft met hoge wegenbelastingtarieven. Het lijkt er veel op dat degenen die het advies van de overheid hebben opgevolgd nu worden gestraft.

Lees meer

Vergaderen kán efficiënt (maar is dat zelden)

In welk bedrijf je ook werkt, in welke gemeentelijke raadszaal je kijkt, op welke school je ook komt of bij welke vereniging of stichting, … Overal wordt vergaderd. Dat is niet vreemd want in de regel mag je veronderstellen dat vergaderen noodzakelijk is om een organisatie draaiende te houden.

Lees meer

Studiefinanciering? Een slecht idee!

Lenen voor je studie betekent later terugbetalen. Je zult keuzes moeten maken vanuit de terugbetaalgedachte en niet vanuit je beste carrière stappen. De vermogende ouder-kinderen hebben dus een voorsprong en worden alleen maar vermogender. Elke vorm van lenen voor je studie bevordert dan ook verschillen in onze samenleving. Is dat wat wij willen?

Lees meer