Het Belang van Bewijs

Bewijs is het ruggengraat van onze overtuigingen, of het nu gaat om alledaagse overtuigingen, wetenschappelijke theorieën of juridische uitspraken. In verschillende contexten neemt bewijs verschillende vormen aan en speelt het een cruciale rol bij het onderbouwen van ideeën en het bepalen van waarheid. En niet zelden is bewijs geen bewijs!

Lees meer

Het gevaar van de starre manager

In de dynamische wereld van grote bedrijven dragen managers een enorme verantwoordelijkheid als het gaat om het nemen van cruciale beslissingen. Echter, te vaak zien we een trend waarbij deze besluitvormers vasthouden aan hun oorspronkelijke keuzes, zelfs als het duidelijk wordt dat een heroverweging noodzakelijk is. De reden achter dit gedrag kan vaak worden toegeschreven aan bedrijfspolitiek, waar de angst voor mogelijke gevolgen van het erkennen van fouten de overhand heeft boven het omarmen van voortschrijdend inzicht.

Lees meer

Onderbelicht nut van psychotherapie in Nederland

In Nederland lijkt er nog steeds een stigma te rusten op regelmatig bezoek aan een psychotherapeut. In tegenstelling tot de Verenigde Staten, waar het raadplegen van een psychotherapeut als een gezonde gewoonte wordt beschouwd, associëren velen in Nederland dit met problemen of instabiliteit.

Lees meer

Vergaderen kán efficiënt (maar is dat zelden)

In welk bedrijf je ook werkt, in welke gemeentelijke raadszaal je kijkt, op welke school je ook komt of bij welke vereniging of stichting, … Overal wordt vergaderd. Dat is niet vreemd want in de regel mag je veronderstellen dat vergaderen noodzakelijk is om een organisatie draaiende te houden.

Lees meer

Première: Het Therapeutisch Theater door Marcel Thewissen op 9 december 2015

Marcel Thewissen
Afgelopen vrijdag was ik in gesprek met Marcel Thewissen. Telkens weer weet hij zijn gesprekspartners te trakteren op een verrassende uitspraak die later een treffer in de roos blijkt te zijn. Zelf geniet ik het meest van de volslagen onbevangenheid waarmee Marcel een gesprek in gaat, de snelheid waarmee hij reageert en het feit dat de doeltreffendheid veelal pas achteraf duidelijk wordt. Gesprekken met Marcel zijn dan ook áltijd boeiend!

Lees meer

Scheiding – de betere oplossing?

NoWedding

Het aantal scheidingen is in de westerse landen aanmerkelijk hoger dan in andere delen van de wereld. In Nederland ligt dat aantal tussen de 33.000 en 35.000 per jaar. Dat betekent dat één op de drie huwelijken in een scheiding eindigt. In de VS eindigt inmiddels zelfs méér dan 50% van de huwelijken met een scheiding.

Lees meer