Tijd is een maatstaf voor belang

In ons drukke en veeleisende leven lijkt tijd vaak een schaars goed te zijn. We jongleren met onze verantwoordelijkheden op het werk, het onderhouden van relaties, en het najagen van persoonlijke interesses. Te midden van deze hectiek vormt tijd een cruciale valuta die we zorgvuldig moeten toewijzen. Een intrigerend fenomeen doemt echter op: als iets echt belangrijk voor ons is, vinden we er op de een of andere manier altijd tijd voor.

Lees meer

Realistisch Ouderschapsadvies …

Het geven van advies aan kinderen over hun toekomst is een van de meest fundamentele taken van ouders. Vaak benadrukken ouders het belang van het najagen van passies en het kiezen van de juiste opleiding om hun kinderen gelukkig te maken. Hoewel het streven naar persoonlijke voldoening en passie inderdaad van groot belang is, schieten ouders soms tekort in het benadrukken van de realiteit van geld in de moderne samenleving.

Lees meer

Van een andere orde

In ons dagelijks leven worden we vaak geconfronteerd met het bekende, het alledaagse, en het voorspelbare. We leven in een wereld van patronen en regels, waarin de meeste dingen netjes in categorieën kunnen worden ingedeeld en begrepen. Maar af en toe worden we geconfronteerd met fenomenen die buiten deze normale orde vallen, dingen die ons verbazen, inspireren en soms zelfs in verwarring brengen. Ik noem die soms onverklaarbare maar in elk geval opmerkelijke ervaringen als ‘van een andere orde’.

Lees meer

Onderbelicht nut van psychotherapie in Nederland

In Nederland lijkt er nog steeds een stigma te rusten op regelmatig bezoek aan een psychotherapeut. In tegenstelling tot de Verenigde Staten, waar het raadplegen van een psychotherapeut als een gezonde gewoonte wordt beschouwd, associëren velen in Nederland dit met problemen of instabiliteit.

Lees meer

LHBTIQUA

Toen ik in mijn jonge jaren op school zat werd onderscheid gemaakt tussen jongens en meisjes. Op enig moment werden daar de varianten homo en lesbienne aan toegevoegd waarbij ook termen als hetero en bi werden geïntroduceerd. In de laatste jaren zijn daar een hele reeks aan varianten bijgekomen en ik heb niet de indruk dat we nu ‘klaar’ zijn. 

Lees meer

Studiefinanciering? Een slecht idee!

Lenen voor je studie betekent later terugbetalen. Je zult keuzes moeten maken vanuit de terugbetaalgedachte en niet vanuit je beste carrière stappen. De vermogende ouder-kinderen hebben dus een voorsprong en worden alleen maar vermogender. Elke vorm van lenen voor je studie bevordert dan ook verschillen in onze samenleving. Is dat wat wij willen?

Lees meer

Première: Het Therapeutisch Theater door Marcel Thewissen op 9 december 2015

Marcel Thewissen
Afgelopen vrijdag was ik in gesprek met Marcel Thewissen. Telkens weer weet hij zijn gesprekspartners te trakteren op een verrassende uitspraak die later een treffer in de roos blijkt te zijn. Zelf geniet ik het meest van de volslagen onbevangenheid waarmee Marcel een gesprek in gaat, de snelheid waarmee hij reageert en het feit dat de doeltreffendheid veelal pas achteraf duidelijk wordt. Gesprekken met Marcel zijn dan ook áltijd boeiend!

Lees meer