NSA verzamelt vingerafdrukken via iPhone 5s – niet dus!

iphone-5s

De meeste mensen hebben inmiddels begrepen dat het niet meer mogelijk is informatie via internet, vaste en mobiele telefonie te verzenden zonder dat er wel een-of-andere instantie is die kan meekijken. De NSA en CIA worden in dit verband veelvuldig genoemd, maar ook geheime diensten in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Nieuw Zeeland scoren in dit opzicht heel hoog. Het zal met onze eigen Nederlandse veiligheidsdienst wel niet veel anders zijn…

Wanneer dan een bedrijf als Apple een vingerafdrukscanner in de iPhone stopt, reist meteen de vraag of voornoemde instanties nu ook over je vingerafdruk kunnen beschikken en je elektronische dossier op deze manier nog completer kunnen maken? Kunnen ze je dan nóg beter volgen? En – als ze kwaadwillend zijn – kunnen ze een synthetisch vervaardigde vingerafdruk van jou ergens plaatsen en op die manier “bewijzen” dan jij ‚de dader’ was? Nou ja, nu draaf ik misschien een beetje door, maar de boodschap is denkelijk wel helder: niet iedereen zal zomaar zijn of haar vingerafdrukken willen afgeven.

Het antwoord op deze vraag is in ieder geval ontkennend. Apple maakt in de iPhone 5S gebruik van een vingerafdrukscanner, maar op geen enkele manier wordt je vingerafdruk in het toestel opgeslagen. En daarmee is dus volkomen uitgesloten dat je vingerafdruk ergens onbedoeld terecht komt en/of kan worden misbruikt. Hoe dat werkt? De iPhone 5S is voorzien van een nieuwe chip die is gekoppeld aan de vingerafdrukscanner. De software “vertelt” de chip dat een vingerafdruk moet worden gelezen en dat een aantal unieke kenmerken ín de chip moeten worden opgeslagen. De vingerafdruk zelf wordt niet opgeslagen, alleen deze kenmerken. Het is niet mogelijk deze kenmerken uit de chip te lezen – daarvoor is eenvoudigweg géén functionaliteit in de chip voorhanden. Maar zelfs als dat wél het geval zou zijn, dan kan aan de hand van die kenmerken géén complete vingerafdruk worden samengesteld. Wat wél kan, is de chip vertellen dat een vingerafdruk moet worden gelezen en dat de unieke kenmerken moeten worden vergeleken met de unieke kenmerken die reeds in de chip zijn opgeslagen. Stemmen deze overeen, dan “antwoordt” de chip met JA, en anders met NEE.

Onverlet het bovenstaande is het wel interessant eens na te denken of het verzamelen van vingerafdrukken op zo’n manier ook serieuze voordelen heeft. Stel je maar eens voor dat elke vingerafdruk van iedereen die over een iPhone beschikt centraal in een bestand zou kunnen worden opgeslagen zodat de opsporingsdiensten zoals de Politie hierover zouden kunnen beschikken. Hoeveel misdrijven uit het verleden zouden dan alsnog kunnen worden opgelost; en hoeveel nog te plegen misdrijven zouden kunnen worden opgelost of misschien niet eens worden gepleegd. Ik vind die gedachte helemaal niet zo slecht. Of zie ik dat verkeerd?