Cloudcomputing voor MKB géén succes

cloudcomputing

Het leek veelbelovend:  de kleinere ondernemer helpen zijn IT-kosten drastisch te reduceren. Dat kan best gemakkelijk door allerlei kostbare voorzieningen te vervangen door gratis of zeer goedkopere alternatieven die op Internet-technologie zijn gebaseerd. Dropbox, Google (business) mail, VoiP, OpenSource pakketten en ga zo maar door.

Het idee voor de cursus Cloudcomputing voor het MKB was geboren. Marc Aeissing (iZinQ) was initiatiefnemer en samen met Marcel van de Warenburg, Rob Aeissing en Tim Kieft was een leuk en enthousiast groepje ontstaan. Niet alleen voor technische kennis was aanwezig, maar veel belangrijker: het ontbrak ons niet aan praktische ervaring. Tim is met zijn bedrijf Bright Migration een voorloper in het implementeren van Cloud oplossingen in Nederland. Marcel is webdesigner, ontwikkelaar en trainer in de meest toegepaste web content management systemen. En hij is de bouwer van wimperwensen.nl, het bedrijf van Marc Aeissing dat in minder dan 2 jaar marktleider is geworden in kunstwimpers. Robin is een ervaren LinkedIn recruiter die online al opdrachten in de States succesvol heeft ingevuld. En zelf ben ik natuurlijk ook geen onbeschreven blad: samen met Marc heb ik in 2000 voor DSM de internet strategie geschreven en geïmplementeerd die tot doel had 100% van de inkoop via Internet te organiseren en tenminste 50% van de verkoop. En dat binnen 3 jaar.

Tja, het was (en ís) een leuk initiatief. Maar de economische omstandigheden zitten de MKB blijkbaar niet mee. Cloudcomputing staat niet hoog op zijn agenda. En een paar euro uitgeven voor een dag kennis-opfrissen blijkbaar ook niet. Ziet de MKB-er de mogelijkheden niet? Is nog niet doorgedrongen dat anno 2013 er eigenlijk maar één échte markt is die jaar-na-jaar blijft groeien? Dat is de virtuele wereld waar de ene webshop ná de andere het daglicht ziet.

Ik ben bang dat de MKB-er te vaak te traditioneel denkt. En dat dat uiteindelijk zijn ondergang wordt.
Jammer, want het zijn in de regel harde werkers.