Zelfrijdende auto’s – ze komen eraan

googleauto2

Een paar jaar geleden heeft Google goedkeuring gekregen om in een aantal Amerikaanse staten de Google auto te testen. Deze auto rijdt geheel zonder bestuurder van een willekeurige locatie naar een andere willekeurige locatie.

Om dat mogelijk te maken is de auto voorzien van de nodige innovatieve technologie waaronder GPS, navigatiesysteem, geautomatiseerde bediening en een hele reeks sensoren waaronder camera’s.

De Google auto maakt gewoon deel uit van het normale verkeer en rijdt geheel zelfstandig. Te koop is hij nog niet. Google wil eerst ruimschoots praktijkervaring met de auto opdoen en wellicht de nodige aanpassingen en verbeteringen aanbrengen alvorens de auto massa-productie-rijp te (laten) maken en aan het grote publiek aan te bieden. Dat is natuurlijk maar goed ook …

Google is niet het enige bedrijf dat actief zelfrijdende auto’s ontwikkelt. Autofabrikanten zoals BMW, Ford, Lexus, Nissan en Mercedes zijn ook al geruime tijd actief in dit vlak. Zo is onze eigen minister Schultz in november 2013 voor het eerst in Amsterdam de weg op gegaan met een zelfrijdende auto die is ontwikkeld door DAVI, een samenwerkingsverband van TNO, Connekt, TU Delft en TU Eindhoven, enkele technologie bedrijven en de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Het doel van het DAVI-project is overigens de ontwikkeling van een gebruiksvriendelijk systeem dat niet alleen in nieuwe maar ook in bestaande auto’s kan worden ingebouwd. Traditionele autofabrikanten richten zich daarentegen meer op de ontwikkeling van nieuwe zelfrijdende modellen. En Google, als niet-auto-fabrikant, maakt gebruik van een vergaand aangepaste Toyota Prius.

Het zal nog wel even duren voordat de markt wordt overspoeld met zelfrijdende auto’s, maar gegeven blijft het feit dat ze eraan komen. Tot nu toe zijn eigenlijk alleen getrainde specialisten met een zelfrijdende auto de weg op gegaan, maar nog dit jaar zullen de eerste ervaringen worden verzameld met behulp van niet-getrainde ‘normale’ consumenten.

Langzaam zal het verkeersbeeld drastisch veranderen wanneer de zelfrijdende auto de besturing overneemt. Niet alleen kunnen zelfrijdende auto’s véél dichter op elkaar rijden; ze kunnen dat ook met een veel hogere snelheid. Vooral wanneer ze onderling informatie uitwisselen is het effect enorm: wanneer het stoplicht op groen springt rijdt de eerste auto weg. De tweede trekt op wanneer de eerste is gaan rijden. De derde wanneer de tweede is gaan rijden, … Communiceren de auto’s onderling, dan kunnen ze allemaal tegelijk optrekken. Hetzelfde geldt natuurlijk voor het afremmen en daardoor neemt het aantal files drastisch af. Nóg mooier wordt het wanneer de auto’s niet alleen onderling met elkaar communiceren maar ook met het stoplicht, met de verkeerscentrale, met de weerman, … En de politieauto, brandweer of ziekenauto kan met nog veel hogere snelheid ertussendoor rijden zonder dat auto’s daar veel hinder van ondervinden; die gaan gewoon automatisch een beetje aan de kant terwijl ze 160 km/uur op de autosnelweg rijden.

Dat is niets voor mij? Ik rij liever zelf. Ik vertrouw mijn dure auto en mijn leven niet toe aan een domme computer. Dat zijn interessante argumenten. Maar ze zijn achterhaald voordat je het in de gaten hebt. Wanneer de verzekering je premie verdubbelt bij zelf besturen van je automobiel en een korting van 50% geeft voor zelfrijdende auto’s zul je gaan nadenken.

Naarmate het aantal zelfrijdende auto’s toeneemt, zal de ouderwetse ‘zelfrijder’ worden verdrongen. Dat begint met het beperken van de tijdstippen waarom je zelf mag rijden; daarna mag je alleen nog maar op bepaalde wegen. En uiteindelijk mag je alleen nog maar zelf rijden op eigen terrein of in de botsauto’s op de kermis. Oja, en motorrijders bestaan tegen die tijd niet meer.

Met het verdwijnen van de traditionele auto zal de wegcapaciteit enorm stijgen. Het aantal verkeersdoden gaat terug naar nul. Het milieu wordt sterk minder belast en het energieverbruik daalt eveneens. En je bent ook nog véél sneller op de plaats van bestemming.

Het interieur van de auto zal ook drastisch veranderen. Het zal  veel meer gericht zijn op het nuttig gebruik tijdens de reis. Mogelijkheden om onderweg te werken, te vergaderen of zelfs te slapen worden gangbaar. En het begrip woon/werkverkeer krijgt een hele nieuwe dimensie.

Een reactie op “Zelfrijdende auto’s – ze komen eraan

Reageren niet (meer) mogelijk.