Bezuinigen is niet het antwoord – maar inflatie!

help-crisis

Nederland zit in een economisch dal, Europe zit in een crisis, de hele wereld zit in een crisis, … Nou-en – dan wordt het tijd dat we het probleem eens serieus aanpakken.

Economie is al een relatief oud vakgebied en heeft dan ook de beschikking over heel wat praktijkkennis die ook nog eens theoretisch goed is onderbouwd. Elke econoom kan dan ook teruggrijpen op een aantal basisprincipes. Zo is er weinig discussie over het feit dat bezuinigingen alleen maar voor méér problemen zorgen in een kwetsbare economie. Niet alleen wordt dan het vertrouwen in de financiële markten ondermijnt, maar ook houdt iedere burger zijn/haar geld op zak. En als niets wordt uitgegeven, geen geld in de economie rondgepompt. En dan kun je uiteindelijk ook niets verdienen.

De politiek begrijpt het inmiddels helemaal niet meer. De kop in het zand steken helpt niet en van mooie praatjesmakers die tijdens de crisis dankbaar gebruik maakten om tegen de gevestigde orde aan te schoppen hebben ook geen oplossingen gebracht. Mooie praatjes helpen niet meer – dit probleem gaat niet vanzelf over. Maar ik heb nog maar weinig politici gezien die het probleem durven aanpakken. Enkele stoere jongens spreken wéér over bezuinigen – moet je die geloven?  Nee!

Hoe los je het probleem dan wél op? Dat kan alleen met maatregelen die bezuinigingen overbodig maken en door het herstellen van het consumentenvertrouwen zodat de beurs weer opengaat en de economie weer op gang komt. Bezuinigen heeft het tegengestelde effect. Ik denk dat dan maar een antwoord overblijft en dat heet gecontroleerde inflatie: het accepteren van een inflatie van 4 tot 5 % gedurende een aantal jaren. Ook dat klinkt niet vriendelijk en is niet wat we normaliter willen, maar zie jij een andere mogelijkheid?