Wir haben es nicht gewusst

eyes

Ja, doe maar of je verontwaardigd bent. Wees maar pissig dat iemand je mails meeleest. Of je telefoongesprekken afluistert. Je hebt gedaan alsof je nergens van af wist. Maar in werkelijkheid heb je gewoon liggen slapen – had je mond open gedaan toen het nog kon!

Snowden heeft ons een paar maanden geleden getoond dat de Verenigde Staten over geavanceerde afluisterapparatuur beschikken en daarmee zo’n beetje alle communicatie van duizenden mensen in binnen- en buitenland verzamelen. Dat doen ze onder de noemer van terrorismebestrijding en de bescherming van hun landgenoten alsook diens belang.
Kort daarna verschenen berichten dat Engeland en Duitsland gegevens met de Verenigde Staten uitwisselen en zelf ook de nodige gegevens verzamelen. In Nederland laten we er ons niet over uit – maar dat zegt ook al genoeg.
Het is geen nieuws dat alle bedrijven in de VS verplicht zijn mee te werken aan het bieden van toegang tot persoonlijke gegevens wanneer bepaalde overheidsorganen daarom vragen. Voor dat doel moeten ze ‚sleutels’ beschikbaar stellen of achterdeuren in hun systemen en applicaties bouwen. In dit kader kwam Microsoft kort geleden enigszins in opspraak toen werd gemeld dat Windows8 is voorzien van zo’n achterdeur. Het bedrijf lijkt dit te hebben  bevestigd maar heeft ook meteen toegevoegd dat deze functionaliteit alleen in bijzondere gevallen worden gebruikt. Maar Microsoft is geen opsporingsbedrijf en zal in voorkomende gevallen gewoon gevolg moeten geven aan de NSA wanneer om deze toegang wordt gevraagd. Of is het misschien zelfs zo dat Windows8 op onze PC zonder enige tussenkomst van Microsoft al toegankelijk is – dat ligt toch eigenlijk veel meer voor de hand (…)  Maar Microsoft zal écht niet het enige bedrijf zijn dat door de NSA is/wordt gevraagd om mee te werken aan het afluisterprogramma – het is immers wettelijk verplicht – en al jaren. Dus hoe zit dat dan met Windows7, Vista, XP, … en OSX?
Echelon is de naam van een programma waaronder VS, UK, Canada, Australië, en Nieuw Zeeland zich gezamenlijk inspannen om wereldwijd alle vormen van communicatie af te luisteren. De verkregen informatie wordt Signals Intelligence genoemd, in jargon afgekort als SIGINT. De gezamenlijke inspanning is gebaseerd op het United Kingdom – USA Communications Intelligent Agreement, bekend bekend als het UKUSA akkoord. Dit akkoord werd in 1948 afgesloten!
Vanwaar dan al die opschudding rondom PRISM? De VS doet toch helemaal niets nieuws; ze doen gewoon wat ze in 1948 al hebben afgesproken: afluisteren!
Als je het daar nu opeens niet meer mee eens bent, dan ben je 65 jaar te laat. Geloof dus maar niet dat je daar dan nog iets aan kunt veranderen . Echelon, PRISM en alle andere afluistersystemen zijn er en die gaan nooit meer verdwijnen. Integendeel, big brother wordt giant brother en wordt alomvattend. Er is straks géén enkele mogelijkheid meer om iets te doen zonder dat het wordt gezien. En de ontwikkelingen gaan verder totdat er niets meer is dat je kunt denken zonder dat het wordt gezien, gehoord en voor of tegen je gebruikt. Accepteer dan nu maar!
En voor het geval je nog wat meer wilt lezen over het onderwerp heb ik enkele links verzameld:

2 reacties op “Wir haben es nicht gewusst

    • Dag Roland,

      Persoonlijk geef ik toch de voorkeur aan persoonlijk contact. We moeten maar weer eens afspreken voor een gezamenlijke lunch. En natuurlijk kijken we dan goed om ons heen of er geen camera’s of verborgen microfoons zijn.

      Gr
      Pierre

Reageren niet (meer) mogelijk.