Kunstmatige intelligentie? Kunstmatige intelligentie!

AI

De meningen zijn nogal verdeeld. De een meent dat kunstmatige intelligentie niet veel meer is dan het uitvoeren van weliswaar geavanceerde maar desalniettemin vooraf exact beschreven min-of-meer routinematige handelingen door een computer. De ander gelooft dat kunstmatige intelligentie tot meer in staat is en stelt zich daarbij een zelfstandig functionerend gedrocht voor dat tot enige mate van leren in staat is. Ik ga daarentegen nog héél wat verder (…)

Gezien de steeds sneller toenemende kennis die we aan het verwerven zijn met betrekking tot het functioneren van ons lichaam in het algemeen en van onze hersenen in het bijzonder, geloof ik dat we ooit in staat zullen zijn een menselijk brein te klonen of te laten groeien waarbij we het wellicht ook enigszins zullen kunnen verbeteren. Dat is echter niet waar ik het over wil hebben. Ik wil het hebben over een volledig kunstmatige vorm van intelligentie waar geen menselijk of mensachtig weefsel bij komt kijken.

Kijken we naar microprocessoren dan zien we dat deze steeds sneller krachtiger worden. Gaat die ontwikkeling door – en er zijn géén aanwijzingen dat dit niet het geval zal zijn (integendeel) – dan gaan de meesten van ons nog meemaken dat microprocessoren over aanzienlijk meer verwerkingscapaciteit beschikken dan een mens. Sommigen beweren dat dit nu al het geval is, maar dat is een misvatting; het feit dat computerprogramma’s vreselijk veel sneller kunnen rekenen dan wij betekent niet dat de verwerkingscapaciteit van de onderliggende hardware ook maar in de buurt komt van die van onze hersenen.

Nu hoor ik de criticasters al zeggen dat verwerkingscapaciteit heel iets anders is dan menselijke intelligentie,. En hoewel dat klopt, wil ik daar meteen op reageren: het menselijk denken is niet veel meer dan een programma dat in onze hersenen draait. De wetenschap maakt interessante vorderingen in het ontrafelen van dat programma. Daarmee bedoel ik, het analyseren van de regeltjes waaruit het programma is opgebouwd. Moeilijk? Nou, niet eenvoudig, maar over enige tijd zeker te doen. We zullen leren hoe het programma ‘mens’ functioneert. We zullen het kopiëren, verbeteren en versnellen. En we zullen het porteren naar ‘andere hardware’. En wellicht zullen we het optimaliseren voor die andere hardware en omgekeerd.

Tegelijk met deze ontwikkeling zien we de wetenschap er steeds beter in slagen organen na te maken. We weten inmiddels al dat ‘ouder-worden’ helemaal niet noodzakelijk is. Er zijn zelfs enkele diersoorten die niet ouder worden. Zij sterven alleen door pech, bijvoorbeeld omdat ze een ongeval krijgen of worden opgegeten. Van dit fenomeen zullen we leren en op enig moment zullen we het kunnen toepassen op de mens. Vóórdat het zo ver is zijn we er echter ook al in geslaagd synthetisch vervaardigde organen te assembleren tot een kunstmatig mens. Plaatsen we daar een variant van het eerder genoemde mens-programma in, dan ontstaat: een volledig kunstmatige levensvorm met echte kunstmatige intelligentie. En die levensvorm zou de mens wel eens superieur kunnen zijn in veel zo-niet alle vlakken.

Alles wat hierna komt is pure fantasie, maar zeker geen onzin. Het zou zomaar kunnen … En het is zeker interessant om gewoon eens over na te denken; meemaken zul jij het waarschijnlijk niet, maar de kinderen van je kinderen of die daarvan (…) misschien wél.

 • Als onze levensduur sterk wordt verhoogd is extreme geboortebeperking noodzakelijk.
 • De gemodificeerde mens zal zich waarschijnlijk niet meer natuurlijk voortplanten.
 • Voortplanting vindt (derhalve) buiten het lichaam in speciale inrichtingen plaats.
 • Omdat je héél lang leeft, is het ondenkbaar dat je je hele leven bij één en dezelfde partner blijft.
 • Sex wordt sex om de sex en that’s it.
 • Als een mensje wordt geboren dan zal het ook zogoed als perfect zijn.
 • Zo’n mensje is een verbeterende species die voldoet aan al onze wensen, desnoods met vleugeltjes, quadrafonische oortjes, ingebouwde wifi-verbinding of 4G netwerk. Laat je fantasie maar erop los – ik weet het immers ook niet.
 • In de wereld die ontstaat is de mens in fysieke zin behoorlijk inactief. Kunstmatige levensvormen doen het fysieke werk.
 • De mens ‘laat voor zich zorgen’ en ‘geniet’.

Naar mijn mening beschouwen criticasters die niet geloven in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie  de mens te zeer als een superieur wezen. Ze zijn bang die rol te verliezen en die angst is niet denkbeeldig. Want misschien creëren we wezens die intelligenter zijn dan de mens. Wezens die ons op een goede dag aan de kant schuiven en ‘onze’ wereld overnemen. Tja, dat zou zomaar kunnen gebeuren, want… Kunstmatige intelligentie komt eraan!

2 reacties op “Kunstmatige intelligentie? Kunstmatige intelligentie!

 1. Aha, ik herken hier veel punten uit de SciFi in (dus niet de fantasy!). En veel van die ideeën uit de SciFi zijn al werkelijkheid geworden!
  Een computer gelijkwaardig aan de menselijke hersens? Lees “de maan in opstand” van Heinlein (uit 1966) maar eens.
  Maar zou de mens ook niet doorgroeien qua intelligentieniveau? Welk prachtig evenwicht zou er dan ontstaan!!
  Maar ja, gezien de huidige ontwikkeling van de maatschappij……….

 2. Klopt John, veel hiervan zul je ook in SciFi terugvinden, vooral omdat veel SciFi schrijvers hun kennis verwerven door wetenschappelijke extrapolaties toe te passen op recente ontwikkelingen en ‘dus eigenlijk de lijn gewoon doortrekken’. Lees je wat oudere SciFi dan stel je inderdaad snel vast dat veel al werkelijkheid is geworden.

  Ik ben er van overtuigd dat de mens zal doorgroeien; we hebben ons maximum echt nog niet bereikt. Maar het moment waarop wij ‘lui’ worden en werk (en zelfs denkwerk) aan systemen overlaten die het even goed en beter kunnen, dat staat voor de deur. Er daar is ook niet zo veel mis mee; we doen hetzelfde met machines die ons werk uit handen nemen en met computerprogramma’s die een marslander ter plekke besturen omdat het veel te lang duurt voordat de besturingsignalen vanaf de aarde het apparaat bereiken.

  Hoe dan ook, de toekomst is fantastisch 😉

Reageren niet (meer) mogelijk.