TEDx in SittardGeleen

Een kort verslag van mijn bezoek aan de derde TEDx in SittardGeleen in het Forum op vrijdag 17 mei 2019.

Ongetwijfeld ben je bekend met het fenomeen TED dat voor Technologie, Entertainment, Design staat. Tijdens een TED-conferentie krijgen sprekers de kans om in maximaal achttien minuten op een zo toegankelijk mogelijke manier een presentatie te geven over iets dat hen na aan het hart ligt. De eerste TED-conferentie vond in 1985 in Californië plaats. Inmiddels is de conferentie uitgegroeid tot een halfjaarlijkse evenement van een hele week. De grote man achter TED is nu Chris Anderson die het concept in 2002 overnam van oprichter Richard Wurman. TEDx is de lokale georganiseerde variant van TED en vinden we in Nederland bijvoorbeeld in Amsterdam, Breda, Haarlem, Maastricht en SittardGeleen. TED en TEDx hebben geen commercieel, religieus of politiek doel. Het doel is inspireren, enthousiasmeren en verbinden.

Mijn vriendin Daniëlle Boumans maakt sinds kort deel uit van de organisatie van TEDx in SittardGeleen. Het zal dan ook niemand verwonderen dat ik op vrijdag 17 mei 2019 de TEDx heb bezocht. Deze 3e SittardGeleense TEDx vond plaats in het Forum draaide om het thema “Radical Rephrame”. We startten om 13:00 uur (inloop vanaf 12:30 uur), en de laatste spreker eindigde om 17:15 uur waarna nog ruim een uur gelegenheid was tot netwerken. Hieronder een kort verslag van het verloop van deze TEDx.

Precies om 13:00 uur wordt een 5 minuten durend marketingfilmpje van TED getoond gevolgd door een 3 minuten durend filmpje van Chris Anderson. Daarna worden we de bezoekers door Rutger Mollee welkom geheten. Met name de bezoekers die voor het eerst een TEDx bezoeken worden toegesproken en (overigens) TEDx Virgins genoemd. Ook maakt hij meteen duidelijk dat we ons niet als bezoekers moeten beschouwen, maar als deelnemers. Praktisch komt het erop neer dat we af-en-toe mogen opstaan, in gesprek gaan met een andere bezoeker en na afloop netwerken. Leuk en zeker mede-sfeerbepalend, maar het echte gevoel van deelnemer heb ik er toch niet door gekregen. Maar goed, commentaar geven is natuurlijk gemakkelijk, doe het zelf maar eens beter (..)

Rutger vertelt over het belang van het delen van ideeën alsook van de beta en technologie sector waarbij hij verwijst naar een artikel van afgelopen woensdag in het NRC Handelsblad. Nee, dat heb ik niet gelezen: kranten zijn wat mij betreft achterhaald en verder weinig betrouwbaar. Wat niet wegneemt dat we zeer zeker een tekort aan technologie studenten hebben zoals in dit artikel wordt aangegeven en aangehaald door Rutger. Hierna volgt een korte demonstratie – ze noemen het bij TEDx ‘act’ – van Mad Science, waarbij met droog ijs wordt gebruikt met de opmerking ‘how cool is that’.

De eerste spreker is Ruurd Oosterwoud die ons verteld over Fake News dat de laatste jaren steeds meer opmars kent. Een opmars met vele negatieve kanten. Hij besteedt dan ook ruimschoots aandacht aan de vraag hoe we mensen Fake News kunnen laten herkennen.

Hierna spreekt Esta Steyn over TRAFFIK. Zij vertelt over Nederlandse jonge meisjes die in de seksindustrie worden misbruikt. We zijn verontwaardigd als we horen dat ‘klanten’ van minderjarige meisjes belachelijk lage straffen te wachten staat terwijl deze meisjes veelal voor hun leven zijn mismaakt.

Erik Matser heeft Neuro Psychologie in Nijmegen gestudeerd, in het St. Anna ziekenhuis in Geldrop gewerkt en is vervolgens Neuro Anatomie gaan doceren aan de Erasmus Universiteit. Op enig moment is hij zich met Talent onderzoek gaan bezig houden en heeft enkele interessante gelegenheden gekregen om op behoorlijk grote schaal gegevens te verzamelen: de voetbalspelers van Chelsea, enkele topmusici en grote ondernemers. Met zijn onderzoek heeft hij serieuze verschillen aangetoond in de opbouw van de hersenen van deze mensen. Tijdens zijn presentatie vraagt hij om extra aandacht voor jonge mensen met vergelijkbare eigenschappen zodat zij optimaal gebruik kunnen maken van hun capaciteiten.

Harmen Spek maakt deel uit van de Plastic Soup Foundation die in 2011 is opgericht. In een interessante presentatie neemt hij ons mee naar de verschrikkelijke gevolgen van het vrijwel niet afbreekbare plastic in onze oceanen. Hij roept de TEDx-deelnemers dan ook op actief bij te dragen tot de reductie van het gebruik van eenmalig bruikbaar plastic.

Cecile van Berkum pleit voor het gebruik van zuiver voedsel. Haar aandacht gaat vooral uit naar mediterrane eetgewoonten waarbij ze de nadruk legt op het gebruik van Extra Vierge olijfolie waar zij bijzondere en wellicht zelfs geneeskrachtige eigenschappen aan toekent. In 2018 heeft ze hierover ook een boek geschreven. Persoonlijk vond ik dat Cecile in haar presentatie nogal doorslaat voor wat betreft het belang van olijfolie, maar dat laat niet onverlet dat zij geheel terecht de nadruk legt op gezond eten. Echt nieuw was voor mij wel het feit dat er zo’n grote verschillen zijn in de verschillende olijf olies die te koop zijn. Varianten van vooral goedkope olijfolie in plastic flessen wordt verkocht waar zo’n beetje alles wat ook maar in de verste verte ooit op een olijf heeft geleken, wordt verwerkt. Maar ook aanzienlijk duurdere varianten in glazen flessen waar alleen olijven worden verwerkt van goede kwaliteit die op het juiste moment zijn geplukt. Het verschil stel je ook gemakkelijk vast wanneer je een lepeltje van die laatste olijfolie doorslikt; het tintelende gevoel achter in je keel zegt alles.

Ingmar de Gooijer vertelt ons dat het maar liefst dertien jaar duurt voordat een nieuw medicijn op de markt verschijnt; maar veel belangrijker is het feit dat na zes jaar al duidelijk is dat/of het medicijn functioneert. In de jaren die daarna volgen worden enorme kosten gemaakt en veel validatieprogramma’s doorlopen alvorens het medicijn daadwerkelijk aan patiënten wordt voor voorgeschreven. Ingmar pleit ervoor deze medicijnen véél eerder beschikbaar te stellen; vooral in die gevallen waarin de patiënt is opgegeven en het nieuwe medicijn misschien een kans biedt om te overleven. Hij adviseert ons bij onze ziektekosten verzekeraar na te vragen of deze bereid is extra inspanningen te verrichten en het gebruik van nieuwe medicijnen in een vroeg stadium te promoten en voor ons mogelijk te maken.

Thomas Bollen heeft Financiële Economie gestudeerd in Utrecht en Rotterdam. Na zijn studie raakte hij zeer geïnteresseerd in Follow de Money, een platform voor onderzoeksjournalistiek. Thomas pleit voor een herontwerp van het fenomeen geld binnen onze economie en heeft daar krachtige argumenten voor. Te moeilijk en te diepgaand om hier even kort samen te vatten; maar ben je geïnteresseerd, kijk en luister dan zelf naar zijn presentatie op YouTube bij TED/TEDx. Het is zeker de moeite waard en geeft een paar interessante inzichten.

Zeker vermeldenswaardig is de presentatie van de 41-jarige Lee Immerzeel uit Sanderbout. Hij verteld over de kracht van vergeving aan de hand van een zeer persoonlijke ervaring uit zijn verleden. Hij heeft sociologie gestudeerd, is in de IT gaan werken maar heeft toen vastgesteld dat zijn aandacht meer naar de Persoonlijke Ontwikkeling uitging. Hij heeft een Post-HBO opleiding Coaching gevolgd en is momenteel als teamleider/coach bij de leasemaatschappij van het vroegere De Lage Landen. Forgiveness is Power, noemt hij zijn presentatie, en dat is zeker waar!

Tussen de sprekers door luisteren we naar de prachtige zangstem van Celine Weerts, aanschouwen we een Flamenco dans van Patricia Pardo, kijken we naar een tweetal oudere TED video’s en horen we van Simone Buijzen wat haar eerdere presentatie voor TEDx haar heeft gebracht in termen van Reputatie, Business en Netwerk. Ook wordt voormalig wethouder Bert Kamphuis die zich in de zaal bevindt, gevraagd waarom hij TEDx belangrijk vindt voor SittardGeleen.

Als ik tegen 18:10 uur het Forum verlaat na een interessante en prettige middag, denk ik nog even terug aan de woorden van Rutger: een TEDx Virgin werd ik genoemd. Welnu, dat heb ik zojuist achter me gelaten met de gedachte ‘a satisfied virgin is no longer a virgin’.