(A)sociaal leenstelsel – nóg zo’n miskleun!

sociaal leenstelsel

Opmerkelijk hoeveel onduidelijkheid er is over het sociale leenstelsel. Ministers, CPB, tweede kamer en vele anderen hebben hun mening. Maar het lijkt er steeds meer op, alsof ook dit voorstel een principekwestie wordt, dan een serieus en weloverwogen voorstel.

Het zou geen bezuinigingsmaatregel zijn omdat de ‘bezuiniging’ weer in de verbetering van het onderwijs wordt gestoken. Wat een onzin: de student meer laten betalen zodat je de opbrengsten ergens anders aan kunt besteden. Nee, dat is inderdaad geen bezuiniging, dat is iemand anders laten opdraaien voor kosten die je elders wilt gaan maken.

Ruim 10.000 studenten minder door het leenstelsel, zo schrijft het CPB in een op 25 februari 2013 gepubliceerd onderzoek. Dat is niet erg, zo zegt minister Jet Bussemaker van Onderwijs. Die redenatie kan ik tenminste volgen, de minister is blijkbaar bang dat straks teveel mensen de onbenulligheid van die opmerking begrijpen. En ik dacht nog wel dat we een kenniseconomie wilden zijn. Blijkbaar vindt de minister toch dat we meer in aanmerking komen voor een lopende band toekomst.

De studentenvakbond LSVb is kritisch: “het juiste diploma en voldoende motivatie behoren de enige legitieme criteria te zijn om te starten aan een studie in het hoger onderwijs. De keuze om te gaan studeren behoort geen financiële afweging te zijn, en dat lijkt het nu wel te gaan worden.” Inderdaad, de huidige verwachte studieschuld voor een uitwonende student bedraagt € 15.000 en daar gaan nu € 14.700 bovenop komen. Dat is een verdubbeling en daarbij is nog geen rekening gehouden met de rentevergoeding die start zodra de studie is afgerond. Dat mag de starter straks terugbetalen van zijn eerste salaris. Oftewel, er gaat € 14.700 excl. rente worden terugbetaald die niet in de economie kunnen worden gepompt. Ja, dat is nóg een klap voor het economische herstel.

Tja, dit is wéér een aantekening op het brevet van onvermogen voor onze politieke vertegenwoordiging.