Eet jij werkelijk nog steeds vlees en vis?

Vegetarisme is een levensstijl waarbij je geen vlees eet, en steeds meer mensen kiezen ervoor om deze levensstijl te omarmen. Veelal komt dit door de milieubelastende, dieronvriendelijke en dure aspecten van de vleesindustrie. 

Allereerst is de productie van vlees zeer milieubelastend. De vleesindustrie is verantwoordelijk voor enorme hoeveelheden CO2-uitstoot, waterverbruik en ontbossing. Het produceren van vlees vereist veel meer middelen, zoals water, voedsel en land, dan het produceren van plantaardig voedsel. Als we de vleesproductie zouden verminderen en meer plantaardige voeding zouden eten, zou dat aanzienlijke voordelen opleveren voor het milieu.

Daarnaast is de vleesindustrie ook uitermate dieronvriendelijk. Dieren worden vaak onder slechte omstandigheden gehouden, in kooien en hokken die te klein zijn om te bewegen. Ze worden vaak volgestopt met antibiotica en groeihormonen om ze sneller te laten groeien, wat hun gezondheid kan schaden. De manier waarop deze dieren worden behandeld en geslacht, is vaak gruwelijk en pijnlijk. 

Bovendien is vlees eten duur. Het kost veel meer om vlees te produceren dan om plantaardig voedsel te produceren. Dit komt omdat de productie van vlees meer middelen vereist en er meer stappen zijn om het vlees te verwerken. Dit resulteert in hogere kosten voor de consument. Als we minder vlees zouden eten, zou dat niet alleen beter zijn voor het milieu en de dieren, maar ook voor onze portemonnee.

Kortom, vegetarisme is een levensstijl die bijdraagt ​​aan het verminderen van de milieubelasting van de vleesindustrie, het bevorderen van dierenwelzijn en het besparen van geld. Het is een gemakkelijke en gezonde keuze die iedereen kan maken. Door de overstap te maken naar een vegetarisch dieet, kunnen we bijdragen aan een betere wereld voor onszelf, onze medemensen en de dieren.

Natuurlijk zullen er mensen zijn die vanwege persoonlijke meningen, culturele achtergronden of zelfs religieuze overtuigingen zich door mijn stellingname niet prettig voelen. Dat betreur ik en is geenszins mijn bedoeling. Het doet echter niet af aan het feit dat mijn mening in deze glashelder is : de mens is inmiddels voldoende ontwikkeld en intelligent om te begrijpen dat elke vorm van leven zou moeten worden gerespecteerd en dat het fokken, doden en opeten van dieren daar niet bij past. De tijd dat we in holen leefden en volledig deel uitmaakten van de natuur is voorbij – laten we ons dan ook daarnaar gedragen!