Hou toch eens op met dat cultuur-gesleutel

cultuuromslag

Hoeveel keren hebben we dat nu al gehoord: onze bedrijfscultuur moet veranderen. We moeten zus of we moeten zo, en niet langer meer dit en dat …

Directeuren, topmanagers en directies die nog steeds denken dat het veranderen van de bedrijfscultuur hét middel is om de organisatie te veranderen, hebben de boot nu toch wel écht gemist. De tijd is voorbij dat het werkvolk zich liet vertellen dat het weer anders moet. Dat ze gedreven moeten zijn, open, empathisch, persuasive of wat al niet meer.

Het is tijd te beseffen dat het werkvolk is vertrokken. Dat is met pensioen. Dat is er niet meer!
En daarmee is ook een eind gekomen aan de gesimplificeerde realiteit van de vorige eeuw.

De moderne medewerker is intelligent, behoorlijk opgeleid, individualistisch en zelfstandig. Die vertel je niet dat hij zich een andere cultuur moet aanmeten. Die vertelt jou dat hij zijn eigen wil heeft. Een eigen brein dat hij best bereid is verstandig en zinvol in te zetten voor het bedrijf. Maar dat je verder achterwege moet laten je te bemoeien met hoe hij zich gedraagt, hoe hij zich moet voelen, wat hij moet vinden, … Hij bepaalt en niet jij – of het bedrijf!

En dat betekent dat bedrijven het ook wel kunnen vergeten wanneer het over loyaliteit gaat. Heb je je medewerker iets te bieden en neem je hem serieus, dan is de kans groot dat je tot zaken komt.
Maar denk je nog de baas te kunnen spelen, dan zul je bedrogen uitkomen. Wellicht moet je dan maar verkassen, naar China, naar India of naar een ander oosters land. Maar wees gewaarschuwd, ook daar is het werkvolk uitstervende.

Als modern bedrijf zul je moeten samenwerken met je medewerkers. Aantrekkelijk zijn, goede afspraken maken, open-en-eerlijk zijn. Vertrouwen geven en te vertrouwen zijn. Veiligheid bieden, blokkades wegnemen en ruimte geven om het goede goed tot wasdom te laten komen.
Maar ook duidelijk zijn: wat heb ik nodig en wat ben ik bereid daarvoor te geven. Van de medewerker mag je dan diezelfde duidelijkheid verwachten: dit wil ik voor je doen, en dat is wat ik daarvoor ‘in-return’ wil. Take-it or leave-it.

Dat is krachtige taal in een tijd van krachtige mensen!
Maar daar zit nog net zo veel en misschien wel meer gevoel ónder, dan ooit tevoren.