Schooltassen blijven veel te zwaar

schooltas

Elke dag moeten jonge mensen hun schooltas naar school sjouwen. Een tas die gemiddeld ruim 7 kg aan boeken bevat – voor velen is dat zo’n 14% van hun lichaamsgewicht. Niet alleen slecht voor de rug, onveilig op de fiets, maar ook nog eens volkomen achterhaald. Wanneer nemen scholen actie?

Het probleem is natuurlijk al lang bekend. Zo is in 1998 een commissie gevormd die adviezen heeft geformuleerd om het gewicht van de schooltas te verminderen. Daarbij is aangegeven dat het gewicht van de schooltas niet meer dan 10% van het eigen lichaamsgewicht zou mogen bedragen. Maar het effect van de commissie is minimaal.

Anno 2013 ben ik echter verbijsterd te zien dat er geen moderne technieken worden ingezet. Boeken kunnen in digitale vorm met een eBook reader of iPad worden gelezen. Natuurlijk kan nog veel meer technologie worden ingezet, gebruik gemaakt van beamers, PC’s en interactieve video, maar of dat goed en wenselijk is, is een heel andere kwestie. Hiervoor is denkelijk nog wel het nodige onderzoek en de nodige discussie noodzakelijk. Maar voor het vervangen van een boek door een eBook verandert de leswijze en de functie van het boek niet. Dat is een kleine stap die enorme voordelen biedt:

  • Kinderen hoeven geen boeken meer te sjouwen; prettig en veel gezonder!
  • ‘Boek vergeten’ is verleden tijd – en dus ook geen straf meer voor deze ‘overtreding’.
  • Alle boeken altijd bij de hand; dus kunnen lesschema’s veel flexibeler worden aangepast.
  • Geen beschadigde, besmeurde of verloren boeken meer.
  • Kostenverlaging voor school en ouders: een eBook is goedkoper dan een papieren exemplaar.
  • Er is minder opbergruimte nodig, thuis en op school.
  • De eBook reader of iPad kan mee op vakantie zonder extra sjouwen.

Wanneer nemen scholen nu eindelijk eens het initiatief en maken de overstap?