Breng de rente op spaartegoeden naar 0% (of zelfs lager …)

procent

Maak de rente die banken vergoeden voor spaargeld zou 0% moeten worden of misschien wel negatief. Dan wordt het voor mensen interessanter om hun geld te besteden dan het op de bank te zetten – en dat stimuleert wellicht onze economie.

Banken zouden ook geen risicovolle projecten meer mogen financieren. Eigenlijk zouden ze helemaal niets mogen financieren waar ook maar enig risico aan is verbonden. Geld dat zij uitlenen moet altijd zijn afgedekt met een onderpand met overwaarde, dan loopt de bank in het geheel geen risico meer. De rente die je moet betalen wordt dan heel laag – en dat is dan overigens de enige bron van inkomsten voor banken. Dan hoeven we nooit meer banken te steunen of zelfs te nationaliseren.

Wat betekent dit?
  • Dat mensen méér geld zullen besteden.Wanneer ze dat doen door bijvoorbeeld zonnecollectoren aan te schaffen, sparen ze uiteindelijk op een veel betere manier. Maar gewoon consumeren mag ook – dat is prima voor de economie.
  • De bank speculeert niet meer en loopt dus geen risico’s. Ze maken ook geen gigantische winsten meer – en is er ook geen reden meer tot die absurd hoge bonussen voor de bestuurders.
  • Mensen die veel geld hebben dat ze niet willen besteden kunnen het natuurlijk thuis in de oude sok bewaren, maar dat is niet bepaald veilig. Die zullen het dan op de bank zetten, maar niet om geld mee te verdienen maar om het veilig te bewaren.
  • Mensen (of bedrijven) die veel geld hebben en dat niet op de bank willen zetten, zullen als private investeerder (alleen of in collectieve organisaties) projecten financieren. Dat kunnen zij ook veel beter dan banken, want zij zullen altijd betrokken blijven omdat het hun eigen geld is. De kans op succes neemt dan toe. Maar hoe dan ook is dit goed voor de economie.
  • Natuurlijk kunnen mensen ook nog altijd aandelen kopen – en ook dat stimuleert de economie.