Het staat je vrij om onder je steen te blijven liggen …

social media

Hoe actief ben jij op Facebook, LinkedIn, Twitter, Jabber, Google+, Hyves, Kloud, Foursquare, …

We zijn er al lang aan gewend dat we op TV worden verwezen naar websites voor meer informatie. Maar inmiddels wordt ook verwezen naar Facebook om daar te ‚Liken’ en naar Twitter om je vragen te chuttellen. Een paar notoire legislates (dat zijn mensen die in het digitale verleden leven) verwijzen naar Hyves. Intimi vragen naar je Kloudscore omdat dat een indicatie geeft van wat je voorstelt in de digitale wereld. En je doopzeel wordt uiteraard gelicht op LinkedIn voordat ook maar wordt overwogen je op een sollicitatiegesprek uit te nodigen.

Social media heeft de wereld veroverd en we staan nog maar aan het begin van de ontwikkelingen. En die ontwikkelingen vinden overal plaats: bij jongeren thuis net zo goed als bij ouderen (mijn moeder heeft recent haar eerste bericht gepost op Facebook; ze is 72 jaar), mijn oudste zoon heeft in de afgelopen maand ruim 7.000 iMessages en SMS-jes ontvangen/verstuurd, de 10.000 tweets is hij al een paar jaar geleden gepasseerd. Zelf Twitter, Blog, Facebook en LinkedIn ik. Ja, ik weet dat zijn geen goede werkwoorden, maar dat komt wel goed. Googlen was tien jaar geleden ook geen werkwoord en kijk nu eens (…)

Vaak lijkt het alsof social media een leuke vorm van tijdverdrijf is voor mensen die echt niets beters te doen hebben, maar niets is minder waar. Natuurlijk zijn er nutteloze, tijdverspillende en zelfs kwalijke dingen met social media uit te halen. Pesten onder kinderen krijgt met social media een andere dimensie, foute foto’s versturen is een ander voorbeeld. En vanaf het moment dat je je bed verlaat tot het moment dat je er weer in kruipt elke handeling of gebeurtenis tweeten is ook niet bepaald zinvol tenzij je toevallig onderzoek doet naar gedragsstoornissen. Het feit dat social media niet altijd even nuttig wordt ingezet doet echter niet af aan de fenomenale mogelijkheden die er zijn. En verder kun je wel zo’n beetje alles voor een ander (zinloos) doel gebruiken.

Ziggo, T-Mobile en Vodofone zijn voorbeelden van bedrijven die Twitter heel nuttig inzetten: op het moment dat zij een tweet zien waarin een klant zich over iets beklaagt, nemen ze onmiddellijk via Twitter contact op. Zij gaan het dialoog aan om vast te stellen hoe ze de klant kunnen helpen. Omdat deze bedrijven hun Twitter-team uitstekende ingangen bieden tot de interne support afdelingen, kan de klant vaak heel snel worden geholpen. De klager wordt dan opeens een tevreden klant en niet zelden levert dit een positieve tweet op – die door duizenden anderen wordt gelezen. En zoals elke marketing zal beamen, is er géén betere reclame dan mond-tot-mond reclame – in dit digitale tijdperk is dit gelijk aan tweet-to-tweet reclame.

Zo zijn ook Likes op Facebook voor bedrijven heel interessant. Want daar spreekt de klant zijn digitale waardering uit voor het bedrijf of diens product of dienst op een wijze die door prospects en andere klanten kan worden gezien. Dus ook Facebook biedt een mooi alternatief voor mond-tot-mond reclame. Pas wel op dat de Likes écht zijn, want er zijn inmiddels malafide bedrijven die Likes verkopen door grote groepen mensen ‚nep-Likes’ te laten plaatsen.

LinkedIn is een meer professionals variant. Heb jij je CV niet op LinkedIn geplaatst, dan is de kans op een baan bij een professioneel bedrijf al tot een zeer laag niveau gekelderd. Misschien dat je nog een kans hebt als ze je al (goed) kennen of je over een flinke kruiwagen beschikt. In de praktijk: geen LinkedIn profiel en geen recommendations op LinkedIn: forget it – je doet niet mee. En het omgekeerde geldt eveneens: heb je een mooi LinkedIn profiel en hebben de nodige relaties hun waardering middels een recommendation voor je uitgesproken, dan heb je al een stuk overtuiging overgebracht nog voordat je je toekomstige baas de hand hebt geschud. Heb je nog geen LInkedIn account? Presteer je dan zo belabberd dat niemand met je wil linken en een recommendations wil geven? Gebruik dan maar de niet-meer-serieus-genomen smoes dat je “tegen” social media bent.

Als social media nu voor jou een vreemd fenomeen is en je er nog niets mee hebt gedaan. Wat moet je dan doen? Moet je wel wat doen?

Dat laatste is de belangrijkste vraag. Als je over onbeperkte financiële middelen beschikt, te oud bent om nog een toetsenbord te bedienen of net op het punt staat die enkele reis naar Mars te boeken, dan zou ik me er niet meer druk om maken. Laat social media dan maar aan je voorbij gaan. Maar voor iedereen anders die nog in contact staat met de wereld wordt het hoog tijd. Want je raakt in een isolement. Je begrijpt de wereld om je heen straks niet meer; waarschijnlijk begrijp je die nú al niet meer maar heb je dat niet écht in de gaten omdat je gewoon het onderwerp mijdt of zelfs de mensen die met social media bezig zijn. Kom schiet op, want je mist belangrijke communicatie!

Ok, wat moet je dan doen?

Als eerste, heel snel zien te begrijpen waar het over gaat. Hoe je de verschillende media kunt gebruiken. Nee, niet de vraag stellen wat je er nu aan hebt – dat komt later wel. Eerst ermee leren omgaan!

De eenvoudigste manier om van start te gaan is naar je omgeving te kijken. Wat doet die? Heb je vrienden, familie, kinderen of kennissen die Facebook gebruiken, dan start je met Facebook. Gebruiken ze Twitter, dan ga je dat doen. Maar niet alles tegelijk.

Je neemt dus een account bij bijvoorbeeld Facebook. Ga dan kijken op de pagina’s van je vrienden of kennissen. Zie wat zij doen. Je zult zien dat er best wat onzin is te vinden, maar je vindt er ongetwijfeld ook leuke dingen. Je zult niet de eerste zijn die verbaast is te zien dat zijn vrienden of kinderen heel spannende dingen doen, of dingen weten of denken waar je nooit iets van hebt vermoed. Voor je het weet wil je reageren. Maar daarvoor moet je meestal eerst een vriend zijn. Dat is maar een woord en over-waardeer het niet, want het is alleen maar de term die Facebook gebruikt om mensen op elkaar te reageren. Daarna ga je Liken, reacties geven en reacties krijgen op jouw reacties. Langzaam ga je verder. Je schrijft een berichtje over je vakantie, over een fijne of minder fijne gebeurtenis en je blijft reageren. Zelfs wanneer je zo contact-onvriendelijk bent als een dode pier, je zult vaststellen dat het leuk begint te worden.

Wanneer je zo ver bent én wanneer het nuttig voor je is, zul je een LinkedIn account aanmaken. Daar vermeld je je opleiding, je werkervaring en je (vroegere) werkgevers. Net zoals je bij Facebook vrienden wordt, zo maak je links in LinkedIn. Die links zin zakelijke relaties. Veelal krijg je die vanuit je werkomgeving omdat mensen het handig vinden zakelijk contact te onderhouden. Waarom? Om dezelfde reden waarom je visitekaartjes uitwisselt: je wilt bij gelegenheid en behoefte contact op kunnen nemen om weer zaken met elkaar te doen, een opdracht te krijgen of een opdracht te verstrekken. En als je op zoek bent naar iemand met specialistische kennis, dan biedt je LinkedIn netwerk je ongekende mogelijkheden om met mensen in contact te komen. LinkedIn geeft namelijk aan ‚hoe ver’ iemand van jou af staat en met wie je in contact moet treden om jou met de betreffende specialist in contact te brengen of om zijn ervaringen met hem of haar met jou te delen.

Facebook, Twitter en LinkedIn hebben we gezien. Er zijn natuurlijk nog veel meer social media. Overdrijf het niet! Want elk medium dat je gebruikt kost tijd en het is wel zo prettig als nog wat tijd voor andere zaken overblijft. Daarom adviseer ik om een online strategie voor jezelf te formuleren. Dat hoeft geen uitgebreid document te zijn, maar gewoon even opschrijven welke media je wilt gebruiken, wat je wilt publiceren, hoe vaak, met welk doel en voor welke doelgroep. Heb je dat eenmaal gedaan, houd je er dan zeker zes maanden aan. En je zult zien dan social media een waardevol en vooral een prettige manier wordt om je contacten te verbeteren.

Maar zoals gezegd, het staat je ook vrij om gewoon onder je steen te blijven liggen …