
Aanbestedingsprocedures worden gebruikt om aanbieders gelijke kansen te bieden en de beste prijs-kwaliteitverhouding voor de uitbesteder. Maar vooral bij de overheid lijkt succesvol aanbesteden te zijn voorbehouden aan de aanbieder.
Lees meerAanbestedingsprocedures worden gebruikt om aanbieders gelijke kansen te bieden en de beste prijs-kwaliteitverhouding voor de uitbesteder. Maar vooral bij de overheid lijkt succesvol aanbesteden te zijn voorbehouden aan de aanbieder.
Lees meerIn welk bedrijf je ook werkt, in welke gemeentelijke raadszaal je kijkt, op welke school je ook komt of bij welke vereniging of stichting, … Overal wordt vergaderd. Dat is niet vreemd want in de regel mag je veronderstellen dat vergaderen noodzakelijk is om een organisatie draaiende te houden.
Lees meerLenen voor je studie betekent later terugbetalen. Je zult keuzes moeten maken vanuit de terugbetaalgedachte en niet vanuit je beste carrière stappen. De vermogende ouder-kinderen hebben dus een voorsprong en worden alleen maar vermogender. Elke vorm van lenen voor je studie bevordert dan ook verschillen in onze samenleving. Is dat wat wij willen?
Burgerparticipatie, een fantastisch alternatief voor goed financieel beleid, ondoelmatig werken, slechte planning en elke verantwoordelijkheid afschuiven.
Verwachtingen hebben we allemaal. Heel wat verwachtingen komen uit (hoewel we ons dat veelal niet realiseren), maar we worden regelmatig teleurgesteld en die teleurstellingen dringen zich doorgaans méér op de voorgrond dan de verwachtingen die zijn uitgekomen. Als een baby wordt geboren heeft hij nog geen verwachtingen, alleen maar behoeften. Maar naarmate de jaren vorderen nemen de verwachtingen toe. En soms nemen ze extreme vormen aan …
‘Is dat jouw kind?’ Die vraag heb ik wel vaker gehoord en zo’n vreemde vraag is dat natuurlijk helemaal niet. Maar als het jouw kind is, mag je dan in alle opzichten over dat kind beslissen?
Wanneer ik over vrije meningsuiting nadenk komen twee vragen in mij op. De eerste is van algemene aard: ben ik vóór of tegen vrije meningsuiting? De tweede is specifieker: mogen politici hun mening ‘vrijer’ uiten dan andere mensen?
Velen van ons zijn daar waarschijnlijk nog niet aan toe, maar ik heb de overtuiging dat onze toekomst er heel anders uit ziet. Dan zijn er geen politieke partijen, geen verkiezingen en geen volksstemmingen meer.
Passieve rust nemen we allemaal, gemiddeld zo’n acht uur per dag als we slapen. Actieve rust is ook van groot belang maar nemen we veel minder. En jonge mensen nemen die soms helemaal niet meer; dat is een zéér slechte ontwikkeling die ernstige gevolgen heeft.
De overheid beschermt jou, organiseert de samenleving en zorgt voor jou wanneer je dat zelf niet of onvoldoende (meer) kunt. Doet ze dat goed en betrouwbaar?