Met dit artikel tik een aantal onderwerpen aan die me regelmatig bezig houden. Ik tik ze niet aan met de bedoeling een richting aan te geven of mijn mening te verkondingen, maar om iets in gang te zetten: je te laten nadenken en je een mening te laten vormen. En dat in de hoop dat we me samen zaadjes planten die langzaam bijdragen aan een evenwichtigere en betere toekomst voor ons allen.
Lees meerCategorie archief: toekomst
De Milieubalans: Een Generatiekloof in Verantwoordelijkheid
Dit artikel onderzoekt de generatiekloof in milieubescherming, waar oudere generaties de last op jongeren hebben afgewenteld, maar waarbij ook de volgende generaties soortgelijke patronen van kortetermijndenken vertonen. Het benadrukt de cyclus van verantwoordelijkheidsoverdracht en het onvermogen om politieke beslissingen te nemen die nodig zijn voor duurzame oplossingen.
Lees meerKlimaatverandering – Ongeacht de oorzaak is nú actie nodig!
Het debat over klimaatverandering is vaak gefocust op de oorzaak: of deze door menselijke activiteit wordt veroorzaakt of vooral door natuurlijke processen. Echter, het belangrijkste aspect dat we niet uit het oog mogen verliezen, is dat klimaatverandering onmiskenbaar serieuze gevolgen heeft en dat actie ondernemen cruciaal is, ongeacht de oorsprong ervan. De zeespiegelstijging, als een van de vele gevolgen, brengt ernstige consequenties met zich mee die ons aansporen om beschermende maatregelen te nemen.
Lees meerRealistisch Ouderschapsadvies …
Het geven van advies aan kinderen over hun toekomst is een van de meest fundamentele taken van ouders. Vaak benadrukken ouders het belang van het najagen van passies en het kiezen van de juiste opleiding om hun kinderen gelukkig te maken. Hoewel het streven naar persoonlijke voldoening en passie inderdaad van groot belang is, schieten ouders soms tekort in het benadrukken van de realiteit van geld in de moderne samenleving.
Lees meerEen wereld zonder geld, van utopie naar werkelijkheid
Stel je eens een wereld voor waarin we niet langer afhankelijk zijn van geld om onze behoeften te vervullen, waar tijd en afstand geen barrières vormen voor toegang tot de hulpbronnen die we nodig hebben. In die wereld is voor iedereen voldoende, en geld is niet langer de maatstaf voor welvaart. Dit visionaire idee, hoewel momenteel utopisch, vertegenwoordigt een potentieel paradigma dat onze toekomst kan transformeren. Ik wil graag eens met je kijken hoe een dergelijke samenleving eruit zou kunnen zien en welke stappen nodig zijn om daar te komen.
Lees meerThuiswerken na corona, een bedreiging voor management?
De corona pandemie heeft ons gedwongen tot een ongekend sociaal experiment: massaal thuiswerken. Terwijl veel werknemers en werkgevers hebben ontdekt dat deze nieuwe werkvorm verrassend effectief is, lijken veel bedrijven terug te vallen in oude gewoonten. Dit artikel onderzoekt de dynamiek rond thuiswerken na corona, waarbij werkgevers terughoudend lijken en de overheid weinig aanmoediging biedt, ondanks bewezen voordelen.
Lees meerDe ondergang van de grootwarenhuizen
In de Nederlandse detailhandelssector heeft de opkomst en het vervallen van grootwarenhuizen, zoals Vroom & Dreesmann, een intrigerend verhaal onthuld over de evolutie van winkelgedrag en de opkomst van online retail. Deze ontwikkeling in Nederland is wellicht een voorbode zijn van wat er wereldwijd te wachten staat, met een verschuiving van de focus van grote warenhuizen naar kleinere, gespecialiseerde winkels en webshops.
Lees meerElektrisch rijden of op Waterstof?
Allereerst en ter voorkoming van misverstanden: geen enkele auto rijdt op waterstof. Een waterstofauto gebruikt waterstof om daar elektriciteit mee op te wekken waarna de auto gewoon op elektriciteit rijdt. Een elektrische auto beschikt over een grote batterij die wordt opgeladen voordat de auto kan worden gebruikt. En een waterstofauto neemt waterstof mee in een tank die vergelijkbaar is met de bekende LPG tank.
Lees meerArtificial Intelligence is niet te stoppen!
De laatste tijd gaan steeds meer stemmen op om de toepassing van Artificial Intelligence (AI) oftewel Kunstmatige Inteligentie aan banden te leggen. Met name ChatGPT heeft de gemoederen behoorlijk doen oplaaien. Veel onrust is ontstaan omdat studenten het programma huiswerkopdrachten laten maken die door docenten niet (of nauwelijks) van echt zijn te onderscheiden. De angst is groot dat AI zal verder ontwikkelen en voor criminele doeleinden zal worden gebruikt.
Lees meerUitbesteding en werkgelegenheid
Outsourcing, ook wel uitbesteding genoemd, is een zakelijke praktijk waarbij een bedrijf bepaalde processen, taken of diensten overdraagt aan een externe dienstverlener. Deze dienstverlener kan zich in hetzelfde land bevinden of in het buitenland. Outsourcing kan worden toegepast op verschillende gebieden, zoals IT, administratie, productie en klantenservice.
Lees meer