Elektrisch rijden of op Waterstof?

Allereerst en ter voorkoming van misverstanden: geen enkele auto rijdt op waterstof. Een waterstofauto gebruikt waterstof om daar elektriciteit mee op te wekken waarna de auto gewoon op elektriciteit rijdt. Een elektrische auto beschikt over een grote batterij die wordt opgeladen voordat de auto kan worden gebruikt. En een waterstofauto neemt waterstof mee in een tank die vergelijkbaar is met de bekende LPG tank.

Als we praten over het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en het beschermen van ons milieu, dan zijn elektrische auto’s en auto’s die op waterstof rijden twee belangrijke opties. Maar waarom zou je eigenlijk moeten kiezen voor een elektrische auto in plaats van een auto die op waterstof rijdt of omgekeerd? Hier zijn enkele redenen.

  • Ten eerste is het laadnetwerk van elektrische auto’s veel groter en beter ontwikkeld dan het netwerk van waterstofstations. Er zijn (vooral in Nederland) veel laadpalen voor elektrische auto’s enn nog geen vier waterstofstations, waardoor het opladen van een elektrische auto veel gemakkelijker en toegankelijker is. Dit betekent ook dat je met een elektrische auto veel flexibeler bent in het kiezen van je reisroutes en bestemmingen dan met een waterstofauto.
  • Ten tweede zijn de kosten van het bezitten en gebruiken van een elektrische auto over het algemeen lager dan die van een auto die op waterstof rijdt: ze zijn goedkoper in aanschaf, zevereisen minder onderhoud en hebben lagere brandstofkosten. Dit alles maakt het rijden van een elektrische auto een financieel aantrekkelijkere optie.
  • Ten derde is de efficiëntie van elektrische auto’s hoger dan die van auto’s die op waterstof rijden. Elektrische auto’s zetten bijna alle energie uit de batterij om in beweging, terwijl auto’s die op waterstof rijden ongeveer de helft van de energie verliezen in het proces van omzetten van waterstof naar elektriciteit. Dit betekent dat elektrische auto’s per kilometer efficiënter zijn dan auto’s die op waterstof rijden.
  • Ten vierde zijn elektrische auto’s over het algemeen gemakkelijker te onderhouden en hebben minder bewegende delen dan auto’s die op waterstof rijden. Dit betekent minder reparaties en minder kans op storingen. 
  • En uiteindelijk zijn elektrische auto’s vaak ook nog wat stiller en bieden ze een soepelere rijervaring dan auto’s die op waterstof rijden.

Als tegenargument kan worden genoemd dat de elektrische auto over een grote en zware batterij beschikt. Die moet uiteraard worden ‘meegenomen’ en heeft een negatief effect op de efficiency van de auto, de hoogte van de motorrijtuigenbelasting en de verzekering. Vaak wordt ook gesproken over het negatieve effect van de productie van de batterij op het milieu, maar inmiddels is dit zogoed als achterhaald. 

Kortom, er zijn goede redenen waarom je zou moeten kiezen voor een elektrische auto in plaats van een auto die op waterstof rijdt. Het grotere laadnetwerk, de lagere kosten, de hogere efficiëntie en de praktische overwegingen maken elektrische auto’s tot een aantrekkelijkere optie.