In een tijdperk waarin informatie overvloedig is en nieuwsberichten constant onze aandacht opeisen, zijn we vaak onderworpen aan suggestieve, misleidende of zelfs onjuiste uitspraken. Ook worden de termen ‘veel’ en ‘weinig’ te pas en te onpas gebruikt zonder juiste context waardoor ze een volkomen verkeerd beeld kunnen oproepen
Lees meerCategorie archief: informatiemaatschappij
Artificial Intelligence is niet te stoppen!
De laatste tijd gaan steeds meer stemmen op om de toepassing van Artificial Intelligence (AI) oftewel Kunstmatige Inteligentie aan banden te leggen. Met name ChatGPT heeft de gemoederen behoorlijk doen oplaaien. Veel onrust is ontstaan omdat studenten het programma huiswerkopdrachten laten maken die door docenten niet (of nauwelijks) van echt zijn te onderscheiden. De angst is groot dat AI zal verder ontwikkelen en voor criminele doeleinden zal worden gebruikt.
Lees meerDe Inefficiency van Rapporteren
Besteed jij gemiddeld 20 minuten per dag of méér aan het rapporteren aan je leidinggevende en/of het lezen van rapportages van jouw medewerkers, dan is dit artikel voor jou.
Lees meerOngemerkt …
Denk jij nog zélf te beslissen wat je vanavond eet, wat je morgen draagt en waar je overmorgen naar op vakantie gaat. Echt waar?
Youtube filmpje ’the Future’
Tijdens een bijzonder interessante en inspirerende sessie met Els Martijn over Biomimicry werd een Youtube filmpje uit 2010 afgespeeld. Hierin wordt middels snel elkaar opvolgende impressies een voorspelling gepresenteerd van de toekomst. Ik vond het de moeite waard dit filmpje met jullie te delen.
Twee-en-een-half uur enkele reis
Is dat niet zonde van je tijd, werd me recent gevraagd: twee of drie keer per week twee-en-een-half uur enkele reis woon/werkverkeer? Nee was mijn antwoord, volmondig nee. En natuurlijk hoort daar enige uitleg bij.
Kinderen achter de computer? OK!
Laatst hoorde ik een kennis vertellen dat haar twaalf jarige zoon maximaal een half uur per dag achter de computer mag. ‘Nou, met zo’n moeder ben je ook mooi bezeikt.’ Dat dácht ik, ik zei het niet. Maar misschien had ik het wel moeten zeggen. Want zo bereid je je kinderen ook niet echt voor op de digitale 21ste eeuw.
Lees meer
Elementaire ICT-vaardigheden ontbreken
De ICT-vaardigheden van veel medewerkers laten ernstig te wensen over. Hetzelfde geldt voor de meeste docenten in het middelbaar onderwijs. Wat moeten we dan verwachten van de jongeren die van school komen?
Kunstmatige intelligentie? Kunstmatige intelligentie!
De meningen zijn nogal verdeeld. De een meent dat kunstmatige intelligentie niet veel meer is dan het uitvoeren van weliswaar geavanceerde maar desalniettemin vooraf exact beschreven min-of-meer routinematige handelingen door een computer. De ander gelooft dat kunstmatige intelligentie tot meer in staat is en stelt zich daarbij een zelfstandig functionerend gedrocht voor dat tot enige mate van leren in staat is. Ik ga daarentegen nog héél wat verder (…)
Neem jij voldoende actieve rust?
Passieve rust nemen we allemaal, gemiddeld zo’n acht uur per dag als we slapen. Actieve rust is ook van groot belang maar nemen we veel minder. En jonge mensen nemen die soms helemaal niet meer; dat is een zéér slechte ontwikkeling die ernstige gevolgen heeft.