Twee-en-een-half uur enkele reis

Is dat niet zonde van je tijd, werd me recent gevraagd: twee of drie keer per week twee-en-een-half uur enkele reis woon/werkverkeer? Nee was mijn antwoord, volmondig nee. En natuurlijk hoort daar enige uitleg bij.


Reistijd, vooral wanneer het alleen reizen in de auto betreft lijkt al snel verloren tijd. Reizen met openbaar vervoer is soms een alternatief, vooral wanneer gedurende de reis nog werkzaamheden kunnen worden verricht. Voor mij is reizen met het openbaar vervoer echter geen serieuze optie en ook dat behoeft enige uitleg.

’s Ochtends om 04:30 uur gaat de wekker (iPhone) en sta ik op. Scheren, douchen, contactlenzen in doen, aankleden en een flesje water pakken voor onderweg kost tezamen 20 minuten. Dat betekent dat ik om 04:50 uur de garagepoort open en richting Leiden vertrek waar ik door mijn opdrachtgever ben ingehuurd. Wanneer ik me netjes aan de toegelaten maximumsnelheden houdt – en ik heb geleerd dat daadwerkelijk te doen om bekeuringen te voorkomen – arriveer ik tussen 07:00 en 07:10 uur en zo’n 215 km later op de plaats van bestemming. Om 07:15 uur start mijn werkdag en deze eindigt ergens tussen 18:30 en 18:45 uur wanneer ik weer richting Sittard vertrek. Tegen 21:00 uur ben ik dan weer thuis. Zou ik gebruik maken van openbaar vervoer, dan zou ik even vroeg kunnen vertrekken en even laat thuis arriveren. Maar per saldo zou ik iets meer dan 2 uur mìnder op kantoor zijn. En omdat ik last van wagenziekte heb en daardoor eigenlijk geen lees/schrijfwerkzaamheden in de trein kan uitvoeren, zou ik de reistijd niet zo nuttig kunnen gebruiken als ik zou willen. Verder zou het aantal declarabele uren geringer zijn en ik dus ook nog minder verdienen. (Dus ja, ik werk niet alleen voor de fun maar ook voor het geld.) Tot zover de onderbouwing van het gebruik van de auto in plaats van het openbaar vervoer.

Een kleine 10 jaar geleden heb ik mijn Windows-PC vervangen door een Apple iMac en kreeg daarbij een iPod cadeau. Dat was ook het moment waarop ik voor het eerst van het fenomeen podcasts hoorde. Dat zijn audioprogramma’s die kunnen worden gedownload en met (bijvoorbeeld) een iPod worden afgespeeld. De term is overigens een samentrekking van de woorden iPod en broadcast. Zo’n Podcast kan iedereen met relatief eenvoudige en goed betaalbare middelen zelf maken. Als je een interessant onderwerp hebt waarover je zinnige dingen kunt vertellen, dan biedt Apple met het iTunes-platform een fantastische manier om je podcasts te publiceren en in korte tijd een grote groep luisteraars op te bouwen.

Als beginnend Mac-gebruiker luisterde ik naar de MacCast van Adam Christianson. Adam was een enthousiaste webdesigner in Silicon Valley die zijn Apple ervaringen langs deze weg met geïnteresseerden deelde. Inmiddels is hij full-time als podcaster actief en verdient zijn inkomen met betaalde podcosts die hij naast de gratis versie bijna wekelijks publiceert. In de loop van de jaren die volgen neemt het aantal podcasters snel toe en inmiddels zijn er echt duizenden.

Voor mij vervangen podcasts zo’n beetje al mijn tijdschriften alsook het merendeel van de boeken die ik in het verleden kocht wanneer ik meer over een bepaald onderwerp wilde weten. Nieuws is ook middels podcasts beschikbaar, maar ik prefereer toch nieuwssites zoals Nu.nl en Blendl.nl. Tijdschriften koop ik dus al jaren niet meer, een krant evenmin en themagerichte boeken alleen wanneer er geen podcast over te vinden is. Dat laatste is maar zelden het geval. Overigens koop ik dan uitsluitend eBooks die ik uiteraard niet tijdens het autorijden lees. Ik heb wel eens geprobeerd deze door mijn iPhone te laten voorlezen, maar themagerichte boeken eigenen zich niet zo zeer hiervoor. Met romans werkt dit wel goed, maar die ‘lees’ ik doorgaans niet tijdens het reizen.

De reis in de ochtend is in de praktijk altijd gevuld met de volgende podcasts:

 • MacCast van de Mac Geek Adam Christianson die me alles wetenswaardigs over Apple vertelt;
 • Kritisch denken en wetenschappelijk scepticisme van Jozef van Giel en Rik Delaet, zéér leerzaam;
 • MacPower Users van de David Sparks en Katy Floyd, twee Amerikaanse advocaten;
 • Enkele podcasts van Twit (This Week In Tech) om op de hoogte te blijven van technologie ontwikkelingen;
 • The Economist, international news and economy;
 • Stuff You Should Know, over de meest uiteenlopende onderwerpen;
 • The Naked Scientist, over natuurwetenschappen;
 • TED Radio hour en Science Magazine Podcast, luister ik soms.

Al met al is mijn reistijd te beperkt om alle uitgaven van deze podcasts te volgen. In de praktijk ‘zap’ ik dan ook regelmatig door enkele heen of luister ik tijdens andere gelegenheden zoals in bed vlak voor het slapengaan. Soms luister ik ook een meditatie-podcast, maar dat doe ik nooit in de auto…

Tot zover de heenreis. De terugreis is iets anders georganiseerd. In de meeste gevallen start ik met een korte terugblik op de dag waarbij ik achtereenvolgens de vragen beantwoord zoals: Wat heb ik vandaag gedaan; wat is niet goed gegaan, welke repair-actions moet ik nog uitvoeren en wat heb ik geleerd, wat ga ik morgen doen? Tijdens deze reflectie spreek ik eventuele acties in, in de dictafoon van mijn iPhone. Thuis zal ik die voor het naar-bed-gaan afluisteren en ze in de actielijst in mijn agenda noteren of meteen inplannen. Wanneer ik hiermee klaar ben zijn zo’n 30 tot 35 minuten van mijn reistijd verstreken. Dan ga ik mijn bellijstje afwerken. Ik begin met een kort gesprek naar huis met mijn vriendin. Vervolgens bel ik mijn oudste zoon die bijzonder is geïnteresseerd in nieuwsactualiteiten. Hij is uitstekend in staat om me in tien minuten de high-lights te vertellen van de laatste 24 uur en deze aan te vullen met persoonlijke noten en overwegingen. Mijn jongste zoon bel ik maar incidenteel omdat hij niet zo van bellen houdt. Daarna bel ik mijn ouders of een van mijn vrienden. Ter hoogte van Eindhoven ben ik meestal uitgebeld. Daar ga ik tanken en neem ik een broodje. Met nog een zo’n 75 km te gaan kies ik Spotify op de iPhone en stream muziek naar de audio-installatie in de auto. Die laatste 75 km zing ik goed gehumeurd mee en geniet ik nog een beetje van de reis totdat ik thuis arriveer.

Is mijn reistijd vervelend? Verre van!

4 reacties op “Twee-en-een-half uur enkele reis

 1. Goed bezig Pierre. Ik ga ook weer wat meer podcasts gebruiken is mijn leerpunt nav je blog. Mijn tijdsindeling in de auto is wat anders maar meestal ook nuttig en plezierig.

  • Nou Klaas, het maken van een podcast is niet écht moeilijk. Jouw teksten lezend en wetende wat je in het verleden je allemaal hebt eigen gemaakt, voorzie ik weinig problemen. En als je het écht wilt, spreken we een keertje af en vertel ik je wat meer over de technische achtergronden.

Reageren niet (meer) mogelijk.