Uitbesteding en werkgelegenheid

Outsourcing, ook wel uitbesteding genoemd, is een zakelijke praktijk waarbij een bedrijf bepaalde processen, taken of diensten overdraagt aan een externe dienstverlener. Deze dienstverlener kan zich in hetzelfde land bevinden of in het buitenland. Outsourcing kan worden toegepast op verschillende gebieden, zoals IT, administratie, productie en klantenservice.

Lees meer

Griekenland erin of eruit, betalen of niet betalen?

prometheus

Dit artikel startte eind januari met de vraag of Griekenland haar leningen ooit zal terugbetalen, kan terugbetalen of zelfs maar wíl terugbetalen. Daarmee leek dit artikel helemaal niet zo bijzonder, maar de ontwikkelingen op 4 maart zijn zó bijzonder, dan ik het artikel opnieuw onder de aandacht breng. Niet vanwege het al dan niet terugbetalen, maar vanwege de invoering van het basisinkomen!

Lees meer

Mondiaal zakendoen – kan het ook een beetje minder?

wereldwijd

Net vijftig jaar geleden was het nog zeer ongebruikelijk om met het vliegtuig op vakantie te gaan. Zelfs zakelijke vliegreizen waren zeldzaam. Natuurlijk omdat vliegen gewoon kostbaar was, maar ook omdat we nauwelijks zaken deden met verafgelegen landen.

Lees meer

Aandeelhouders zijn niet veel meer dan graaiers …

aandeelhouders

In de tijd dat nog geen grote bedrijven bestonden, was de eigenaar de meester die het vak beheerste. Hij leidde knechten op die voor/bij hem werkten of die elders een eigen bedrijf begonnen. Daarnaast waren er nog een handjevol adelijken die over familierijkdom beschikten. Zij genoten aanzien vanwege hun macht en hun geld, maar verder beschikten ze niet over bijzondere vaardigheden anders dan misschien het bedrijven van schone kunsten of ge/misbruiken van onderdanen. Dat is wel veranderd …

Lees meer

Democratie? Hou-toch-op

democratie

Velen van ons zijn daar waarschijnlijk nog niet aan toe, maar ik heb de overtuiging dat onze toekomst er heel anders uit ziet. Dan zijn er geen politieke partijen, geen verkiezingen en geen volksstemmingen meer.

Lees meer

Bovenaan de voedselketen …

mens-eet-aap

Als geestesvader van de Evolutieleer is Darwin geen onbekende. Hij gebruikte (in navolging van Herbert Spencer) the survival of the fittest in zijn boek the principles of biology. En wij – de mens – zijn het er absoluut over eens dat wij the fittest zijn. Voel je maar gezegend, want als je dat niet zou zijn dan zou je dat wel eens vies kunnen tegenvallen!

Lees meer

Puppet on a string

marionetten

Er was een tijd dat koningen, keizers en tsaren over absolute macht beschikten, en vrijwel altijd werd die macht misbruikt om zichzelf te verrijken en genot te verschaffen ten koste van de onderdanen. De geschiedenisboeken staan er vol van. Hoewel er nog wel een paar landen zijn die door dictators met eenzelfde harde hand worden geregeerd, is voor de meeste mensen aan die tijd is een einde gekomen.

Lees meer