Tot voor enkele weken was onze mondiale mobiliteit onovertroffen hoog. Niet alleen verplaatsen we producten over de hele wereld, zelf vliegen we ook nogal wat af, zowel zakelijk als privé. Nu, tijdens de Corona uitbraak is die mondiale mobiliteit wederom onovertroffen, maar nu onovertroffen laag. Misschien is dat een moment om hier eens wat dieper op in te gaan.
Categorie archief: milieu
Elektrische auto – goed bezig (y/n)
Ik vind dat dit artikel eigenlijk niet in mijn blog thuis hoort, maar ik krijg voortdurend vragen zoals ‘hoe ver kun je rijden voordat je weer moet laden, hoe lang duurt dan laden, wat kost een elektrische km, en rijdt dat anders?’ Na het schrijven van dit artikel kan ik nu naar mijn blog verwijzen …
Mondiaal zakendoen – kan het ook een beetje minder?
Net vijftig jaar geleden was het nog zeer ongebruikelijk om met het vliegtuig op vakantie te gaan. Zelfs zakelijke vliegreizen waren zeldzaam. Natuurlijk omdat vliegen gewoon kostbaar was, maar ook omdat we nauwelijks zaken deden met verafgelegen landen.
Een beetje dromen van een (nog) mooiere wereld
Bij vrijwel alles wat we doen, leren we. Dat herkennen we ook wanneer we spreken met mensen die zelf een tuin hebben aangelegd, een verbouwing hebben gedaan of in eigen beheer een huis hebben gebouwd. ‘… dat zou ik de volgende keer anders doen’ is dan veel gehoord. Wanneer het grote projecten betreft, is dat vaak niet mogelijk, alleen tegen hoge kosten of pas over een lange tijd. Maar dat neemt niet weg dat het soms best interessant is om eens na te denken over ‘hoe het zou zijn als je nog eens mocht overdoen’.
Demonstreren, actievoeren, drugs – niet in Rusland stommerik!
De Arctic Sunrise, een ijsbreker van Greenpeace die onder Nederlandse vlag vaart, is in september 2013 door de Russische kustwacht geënterd en naar de havenstad Moermansk versleept. Greenpeace voerde actie tegen de plannen van Gazprom om olieboringen in het Noordpoolgebied te blokkeren. Toen de actievoerders het boorplatform beklommen heeft de kustwacht ingegrepen en de dertig bemanningsleden gearresteerd en onder verdenking van piraterij gevangen gezet.
Japanse vissers slachten 23.000 dolfijnen gruwelijk af
De komende maanden zullen naar jaarlijkse traditie in Taiji, een Japans natuurreservaat, weer duizenden dolfijnen gruwelijk gedood worden. Honderden andere zullen levend verkocht worden om af te zien in gevangenschap.