Elektrische auto – goed bezig (y/n)


Ik vind dat dit artikel eigenlijk niet in mijn blog thuis hoort, maar ik krijg voortdurend vragen zoals ‘hoe ver kun je rijden voordat je weer moet laden, hoe lang duurt dan laden, wat kost een elektrische km, en rijdt dat anders?’ Na  het schrijven van dit artikel kan ik nu naar mijn blog verwijzen …

Waarom rij ik een Tesla Model X?
Ik rij jaarlijks 60.000 km en wil dat graag comfortabel, veilig, prettig en milieuvriendelijk doen. Daarnaast wilde ik graag een auto met zes zitplaatsen. De aanschafprijs van deze auto is niet gering, maar de uiteindelijke kosten verschillen nauwelijks van mijn vorige auto (Lexus IS300 hybrid) door het ontbreken van motorrijtuigenbelasting, investeringssubsidie, lage fiscale bijtelling, vrijwel geen onderhoudskosten en lage elektriciteitsprijs. 

Wat is de actieradius?
Uiteraard sterk afhankelijk van je rijstijl (of gebrek daaraan). Ik rij ‘normaal’ (lees: altijd de maximum snelheid maar wel rustig, d.w.z. dat ik liever rechts dan links op de autosnelweg rij) en heb zelden haast. Mijn Tesla gebruikt tussen de 180 en 270 Wh per km (meestal rond de 225 Wh per km). De auto beschikt over een 100 kWh accu en bij een gemiddeld verbruik van 225 Wh zou de berekende actieradius 444 km zijn. De auto zelf berekent dat ie 450 km kan rijden met een volle accu. Mijn ervaring leert dat de werkelijke actieradius zo’n 20% minder is, dus 360 km. En nee, het maakt zogoed als geen verschil of het weer slecht is en filerijden heeft géén negatieve (maar eerder een positieve) invloed. 

Hoe lang duurt het laden? Dat hangt af van de laadinrichting en de grootte van je accu:
– Thuis met 3 fasen 16 Ampere 400 Volt: iets meer dan 40 km per uur.
– Langs de straat bij een oplaadpaal? Geen idee, doe ik nooit; maar het duurt in ieder geval veel langer omdat het laadvermogen veel lager is.
– Bij een Tesla Supercharger (bij Van der Valk in Urmond of Eindhoven): meer dan 500 km/uur; je kunt dan in een half uur zo’n 250 tot 300 km bijladen.
– Bij een FastNet laadstation. Ik heb begrepen dat de laadsnelheid in de buurt van de Tesla Supercharger ligt, maar ik heb er zelf geen ervaring mee.

Wat kost thuis laden?
Ik ga uit van groene stroom van Essent met een flex contract. Gedurende normale uren kost een kWh 23 cent en 21 cent gedurende daluren. Gebruik je meer dan 10 mWh per jaar, dan zijn dit 21 resp. 17 cent. De afschrijving van de aanschaf en installatie van een laadvoorziening reken ik niet mee. Indien van toepassing kan deze variëren van zo’n 600 euro tot 2500 euro. Per km kost het laden dan 4 cent (daltarief, meer dan 10 mWh per jaar) tot 6 cent (normaal tarief, minder dan 10 mWh per jaar).

Wat kost onderweg laden?
– Gemiddeld bedragen de tarieven voor de Supercharger 25 cent per kWh en dus net iets meer dan 6 cent per km. Rij je een Tesla, dan is dit de meest gunstige laadwijze als je niet thuis laadt en eigenlijk nauwelijks duurder (maar wel véél sneller).
– FastNet laden kost 59 cent per kWh (of als 35 cent per kWh plus € 11,99 per maand) en is daarmee zo’n beetje de duurste optie.
– Op straat bij een oplaadpaal variëren de prijzen nogal; reken op zo’n 34 cent per kWh. 

Rijervaring
Het rijden in een elektrische auto met enig vermogen is een geheel andere ervaring dan rijden in een auto met een traditionele motor. Het feit dat het motorgeluid ontbreekt merk je in de auto nauwelijks, maar buiten de auto des te meer. De transmissie kent géén schakelmomenten en snelheidsveranderingen zijn daardoor heel vloeiend. Omdat de auto regeneratief remt, is ook de remervaring heel anders: laad je het gaspedaal los, dan remt de auto al enigszins af (en wordt stroom opgewekt). Kies je voor een Tesla, dan beschik je over een groot acceleratievermogen, sterke motor(en) en volledig digitaal uitgevoerd dashboard met bediening via een touchscreen. Dat vond ik  héél erg wennen en niet in alle gevallen gemakkelijker. Maar het is uitzonderlijk minimalistisch – zit ik nu in een conventionele auto, dan ervaar ik de bediening daarvan als enorm overheersend, druk en gedateerd.
Kort samengevat: ik wil nooit meer anders!

Het milieuaspecten
Twee argumenten hoor je regelmatig:  stroom maken gebeurt grotendeels met fossiele brandstoffen en dat is dus net zo min milieuvriendelijk, en het produceren van accu’s is ook milieu onvriendelijk.
Het eerste argument is gemakkelijk te pareren: ik gebruik Groene stroom van Essent die niet middels fossiele brandstoffen wordt opgewerkt. En Tesla gebruikt voor haar Superchargers eveneens alleen Groene stroom. Wat FastNet doet weet ik niet, maar daar heb ik nog geen gebruik van gemaakt en dat probeer ik ook te voorkomen omdat ze veel duurder zijn. Of laadpalen milieuvriendelijk zijn weet ik niet, maar ook die gebruik ik niet.
Het tweede argument is correct. De vraag is alleen of het produceren van de milieu-onvriendelijke accu’s opweegt tegen de productie van een fossiele brandstof motor. Want die is véél groter, bestaat uit véél meer onderdelen en bevat ook heel veel milieu-onvriendelijke stoffen die in de compacte elektromotor niet nodig zijn. Daar komt bij dat de Tesla vrijwel géén onderhoud kent en door het regeneratieve remmen de remmen véél minder slijten waardoor veel minder schadelijk microvijlsel in de lucht komt. Er wordt heel veel onderzoek gedaan naar de goedkopere en milieuvriendelijkere productie van de accu’s. Wellicht zal dat het tweede argument op enig moment teniet doen. Samenvattend: het eerste argument is in mijn geval niet valide en het tweede argument neemt aan validiteit af naarmate ik méér km’s rij: immers zijn die accu’s maar één keer geproduceerd en neemt de milieubelasting per km dus af naarmate ik meer km’s rij. Ik denk dat ik in dit opzicht dus zéker goed bezig ben. 

Toevoeging d.d. 02-FEB-2021
Waar we in het verleden nog regelmatig artikelen lazen waarin met name werd gewezen op de milieu-onvriendelijke productie van de accu’s, is dit argument niet meer van toepassing: Massaproductie, productie optimalisatie, recycling enz. hebben de belasting van het milieu met meer dan 60% gereduceerd.
Verder blijkt dat cijfers die in het verleden werden gebruikt niet voldoende accuraat en veelal zelfs onjuist waren waardoor conventionele auto’s beter afstaken. Zelfs wanneer een elektrische auto met grijze stroom wordt geladen, is deze niet milieu-onvriendelijker dan een auto op benzine.
De conclusie anno 2021 is dat elektrische auto’s in alle gevallen milieuvriendelijker worden geproduceerd, gereden en gerecycled.