Filmopnames voor RTL7

ondernemend nederland - promiq

Op zondag 17 november is het zo ver: PromiQ komt met het innovatieve instrumentenhouder systeem op TV in het programma Ondernemend Nederland. Afgelopen vrijdag werden de TV-opnames gemaakt.

Inderdaad, afgelopen vrijdag was het zo ver. Een (kleine) TV-ploeg meldt zich om 14:00 uur bij Orthopost in Sittard. Hier bevindt zich de ultramoderne en gloednieuwe praktijk van Marcel in de Braekt waar ook het innovatieve instrumentenhouder systeem van PromiQ in zijn volle omvang in gebruik is – en met succes!

Het filmscript hadden Michel en ik al eerder beschreven en ter goedkeuring aan de programmamakers voorgelegd. Omdat het een zakelijk programma is over ondernemers en een innovatief product, mag de bedrijfsnaam worden genoemd en ook enkele keren in de presentatie terugkomen zolang dat maar binnen de perken blijven. Maar de redacteur had verder geen opmerkingen over het script – ze was meteen de eerste keer akkoord met de verhaallijn en de aanpak.

Van belang was vooral het PromiQ Instrumentenhouder systeem en dat komt goed tot uitdrukking. Zo wordt de routing heel goed in beeld gebracht: de instrumentenhouder met schone instrumenten wordt door de assistente bij de behandelstoel klaargezet. Alleen tijdens de behandeling verlaten de instrumenten de instrumentenhouder en na gebruik worden ze onmiddellijk teruggeplaatst. Vijf instrumentenhouders passen in één drager en die wordt in de reinigings- en desinfectiemachine geplaatst. Arbeidsintensief omladen en uitsorteren van instrumenten is niet meer nodig. En daardoor neemt de efficiency in de praktijk sterk toe. Maar vooral neemt ook de veiligheid voor patiënt en personeel sterk toe: prik- en snijgevaar is geminimaliseerd en kruisbesmetting verleden tijd.

Tijdens de filmopnames neemt Anne Steins plaats in de behandelstoel. Dat is niet in scene gezet want zij draagt écht een beugel van Orthopost en is die dag ook daadwerkelijk een controlebehandeling ondergaan. Voor Michel lag dat iets anders. Hoewel in de regel netjes gekleed, verschijnt hij normaal gesproken niet in kostuum, hemd en stropdas bij de klant. Maar voor deze gelegenheid mag dat natuurlijk wel.

Michel legt het belang uit van de goede reiniging en desinfectie van de instrumenten. Daarbij komt het instrumentenhouder systeem aan de orde, de machinale reiniging en het gebruik van het procesregistratie systeem. En Marcel legt uit hoe dat allemaal in het verleden gebeurde: handmatig met chemicaliën; dat was erg arbeidsintensief en vereiste een hoge mate van zorgvuldigheid. Het instrumentenhouder systeem, de reinigings- en desinfectiemachine en de procesregistratie hebben hier grote veranderingen in gebracht die ten goede komen aan de patiënt.

Hoewel het uiteindelijke resultaat op TV maar 2 minuten zal duren, duurden de opnames in bijna 3 uur. Tijdens die tijd werden de voorbereidingen getroffen, het script doorgesproken, geoefend, apparatuur geplaatst en verplaatst, … en vaak ook hartelijk gelachen. Want het maken van de filmopnames was naast hard werken, ook gewoon leuk. Althans, toen de zenuwen eenmaal onder controle waren …

De eerste uitzending vindt plaats op zondag 17 november om 10:00 uur op RTL7. En de herhaling wordt uitgezonden op zaterdag 23 november om 13:00 uur, eveneens op RTL7. Degene die niet in de gelegenheid is de uitzending te zien, kan later op de website van PromiQ kijken: www.promiq.com.