OneDrive i.p.v. Dropbox? No!

clouds

Na enkele jaren naar tevredenheid Dropbox te hebben gebruikt, heb ik de overstap naar OneDrive gewaagd. Het leek zo mooi, maar nee… Vanmorgen teruggekeerd naar Dropbox. En dat voelt prima.

Sinds 1996 ben ik gebruiker van Microsoft Office. Aanvankelijk omdat het de company standaard was bij mijn vroegere werkgever. Later heb ik ook privé versies aangeschaft voor mijn Mac. Over de functionaliteit van Office heb ik nooit te klagen gehad en dat geldt zowel voor de Windows- alsook de Mac-versies. De uitwisseling tussen de verschillende platforms was niet perfect maar alleszins acceptabel. Driekwart jaar geleden ben ik overgestapt op Office365, een abonnementsvorm waarbij ik voor een goede prijs over 5 licenties beschik. Toen recent de iPad-versie uitkwam en die gratis was voor Office365-gebruikers was ik zéér blij.

Sinds enkele jaren gebruik ik Dropbox om bestanden tussen mijn systemen te synchroniseren alsook met zakelijke en minder-zakelijke relaties uit te wisselen. Dit tot zeer grote tevredenheid. Een kanttekening is hooguit dat extra opslagcapaciteit niet bepaald goedkoop is. Met bijna 20 Gbyte gratis opslag die ik me in de loop der jaren heb verdiend door succesvolle referenties, kom ik echter redelijk goed uit de voeten.

Voor de uitwisselen van bestanden tussen Mac/Windows en iPad biedt Microsoft helaas géén Dropbox ondersteuning; hiervoor moet gebruik worden gemaakt van OneDrive, de opvolger van het vroegere SkyDrive. OneDrive is inbegrepen in het Office365 abonnement en de ‘gratis’ ruimte is heel behoorlijk en zeker voldoende voor mijn toepassingen. Ik besloot daarom het Dropbox-gebruik voorlopig te beperken tot de uitwisseling van anderen en mijn eigen bestanden allemaal naar OneDrive over te zetten.

Voor notities maak ik al enkele jaren gebruik van Evernote. Tegen een kleine jaarlijkse vergoeding, heb ik de mogelijkheid notitieboeken te delen met andere Evernote gebruikers die daar overigens niet voor hoeven te betalen. Omdat Office365 ook OneNote bevat, besloot ik Evernote even aan de kant te zetten en OneNote te gaan gebruiken. Met dit programma had ik in 2002/2003 kort gewerkt en vrij positieve ervaringen mee opgedaan. Ondanks enkele eigenzinnigheden van dit programma én het ontbreken van een aantal aanvullende functies in vergelijking tot Evernote, geniet OneNote mijn voorkeur. Het programma conformeert zich (uiteraard) veel meer aan de MS-Office standaards en de bediening is heel intuïtief. OneNote ondersteunt alleen OneDrive, dus de keuze voor OneDrive werd hierdoor nog meer voor-de-hand liggend.

Helaas, heb ik besloten op mijn keuze terug te komen! OneDrive werkt voor mij niet en Office365 brengt nogal was problemen met zich mee.

 • De performance van de OneDrive synchronisatie is dramatisch. Ik heb geen metingen, maar voor mijn gevoel is Dropbox tenminste 10 keer zo snel.
 • In tegenstelling tot Dropbox ondersteunt OneDrive geen directe synchronisatie binnen het LAN; alles gebeurt via het Internet en dus véél trager. Dropbox scoort hier vele malen beter.
 • OneNote bestanden worden altijd in de hoofdfolder van OneDrive geplaatst. Dat is niet al te handig omdat die bestanden tussen alle andere bestanden en folders terecht komen. Ze verplaatsen biedt geen soelaas want ze worden automatisch teruggezet. Ik heb inmiddels wel een work around gevonden, maar het blijft onhandig.
 • Microsoft biedt de mogelijkheid om gebruik te maken van two-factor authentication. Maar na deze optie te hebben geactiveerd beginnen de problemen pas echt:
  • Het downloaden van Office365 op een nieuwe Mac gaat prima, maar het activeren lukt niet. Daarvoor moeten tal van extra stappen worden doorlopen die tevoren niet nodig waren. Na enkele dagen lukt het, maar hoe het nu écht moet, is me nog steeds niet duidelijk. Het lijkt erop dat two-factor authentication voor de betreffende gebruiker in ieder geval (tenminste tijdelijk) moet worden uitgeschakeld.
  • Meermaals moet ik op mijn Mac en iPad aanloggen in de Office365 pakketten: voor OneDrive, voor Word/Excel/PowerPoint en nog eens voor OneNote. Erg (on)handig! Dat had toch écht wel handiger gekund; het betreft immers allemaal pakketten van één leverancier.
  • Na enkele dagen staat de synchronisatie met de iPad opeens stop en moet opnieuw worden geauthentiseerd. Zéér vreemd, maar het lukt niet. Uiteindelijk een wachtwoord-reset aangevraagd en dan …: alle apparaten moeten opnieuw worden aangemeld (twee iMacs, een Macbook, iPhone en iPad). Dat ging bij Dropbox toch een stuk gemakkelijker!
  • Helaas gebeurt hetzelfde twee dagen later nogmaals. En een dag daarna alweer.
 • OneDrive synchronisatie heeft nog meer eigenaardigheden. Zo worden bepaalde tekens in de bestandsnamen niet ondersteund waardoor de synchronisatie stopt. Nee, het is niet zo dat de overige bestanden dan wél worden gesynchroniseerd – de synchronisatie stopt écht. Het OneDrive icon in de menubalk klikken en de ‘Wis’-knop drukken lost het probleem op. Nou-ja, de synchronisatie gaat dan weer door, maar na een aantal dagen gaat het weer mis – om dezelfde reden. Zou Microsoft écht willen dat ik die bestanden wis? Dat zou niet handig zijn, want het zijn databestanden van een applicatie die op mijn iMac en mijn Macbook draait.
 • Word, PowerPoint en Excel bestanden op de iPad maken en uitwisselen met de Mac werkt helaas alleen via OneDrive. En gezien de synchronisatie en inlogproblemen is dit een flinke domper.

Toen ik vandaag bij een klant arriveerde bleek wederom dat mijn wachtwoord opnieuw moest worden ingevoerd. En alweer lukte dit niet. Dat was erg hinderlijk want daardoor miste ik tijdens een bespreking mijn recentste notities in OneNote. Ik vond het genoeg geweest en ben na de bespreking aan de slag gegaan:

 • Vrijwel al mijn bestanden staan nu weer in Dropbox en wow wat ging dat snel (!)
 • Two-factor authentication (bij Microsoft) heb ik uitgeschakeld, bij Dropbox mag het gewoon aan blijven staan want daar heb ik nooit enig probleem mee gehad.
 • Evernote blijft voorlopig ongebruikt want OneNote bevalt me beter. Helaas moet ik daarvoor OneDrive wel blijven gebruiken. Dropbox-ondersteuning zou super zijn, maar of dat ooit gaat komen is onduidelijk; waarschijnlijk ziet Microsoft Dropbox als concurrent (en terecht). Misschien moet ik naar een andere oplossing op zoek gaan …
 • Word, Excel en PowerPoint op de iPad zijn natuurlijk nog steeds geweldig. En door alle bestanden in Dropbox te plaatsen kan ik ze op de iPad openen. Alleen het aanmaken van nieuwe bestanden op de iPad vereist OneDrive-synchronisatie om ze weer op m’n Mac te krijgen. Maar in de praktijk maak ik maar zéér zelden een nieuwe Office-bestand op mijn iPad.

Microsoft, er is werk aan de winkel. Kijk eens naar Dropbox en léér daarvan. Dan kom ik graag terug op mijn besluit, maar wel pas als OneDrive en two-factor authentication naar behoren functioneren. En overigens doet Apple het zeker ook niet beter met iCloud; ook dát is geen serieus alternatief voor Dropbox. Helaas (2x)!

Aanvulling d.d. dinsdag 3 juni 2014 16:00 uur

 • Gisterenavond heeft Apple tijdens de WWDC  een aantal interessante aankondigingen gedaan. Eén van de aankondigingen betreft de ondersteuning van OneDrive die deel gaat uitmaken van het nieuwe iOS 8.0. Ook Dropbox willen ze ondersteunen, maar de onderhandelingen zouden nog niet zijn afgerond.
 • Een andere aankondiging betreft de toekomstige dienst iCloudDrive die veel overeenkomsten vertoont met Dropbox en OneDrive, en die commercieel aantrekkelijk zal zijn geprijsd.
 • Vanmorgen heeft Microsoft een update van OneDrive uitgebracht waarin een aantal bugs zouden zijn verholpen.