Vervolg op “Elektrische auto – goed bezig (y/n)” van 5 juli 2019

Ruim vier jaar geleden heb ik een Tesla Model X 100D besteld die vervolgens op 13 december 2018 werd geleverd. Het was een behoorlijk prijzige auto maar toch financieel aantrekkelijk vanwege de hoge subsidie, géén wegenbelasting en beduidend lagere km-prijs dan die van de hybride Lexus IS300h die ik op dat moment reed.

Op veel fronten heeft de Model X mijn verwachtingen overtroffen en ik heb zo’n 145.000 km lang bijzonder gevonden in deze prachtige auto te kunnen rijden. Maart 2022 heb ik het bezit van deze auto kritisch tegen het licht gehouden en vastgesteld dat het moment van inruilen/vervangen in de buurt begon te komen. Zodoende heb ik een proefrit in de Tesla Model Y geboekt. Dit is de kleinere variant van de Model X die bijzonder minimalistisch is neergezet. Dat sprak me in eerste instantie erg aan. En uiteraard was deze auto een stuk minder duur. Met een levertijd van zo’n 10 maanden heb ik besloten de auto te bestellen. Eind oktober heb ik de auto echter afbesteld hetgeen bij Tesla mogelijk is tot op het allerlaatste moment – een mooie service.

Waarom afbesteld?

 • Daniëlle en ik hebben anderhalve week tevoren in een Polestar 2 gereden en die proefrit is ons goed bevallen. Hoewel we in een single motor versie reden, voelde de auto net zo snel en krachtig als de Model X die we nu rijden.
 • De Polestar 2 ligt in dezelfde prijsklasse als de Model Y en is technisch en functioneel vergelijkbaar met de Model Y.
 • Waar ik een Tesla zou omschrijven als een Geavanceerde Computer die kan rijden, is de Polestar 2 meer een Auto die is voorzien van een Geavanceerde Computer. Rijden in de Polestar voelt meer als autorijden.
 • In het aankooptraject van de Tesla zijn we heel netjes behandeld; ná de aankoop geeft Tesla echter vaak niet thuis: lange wachttijden, moeilijk bereikbare service organisatie, geen bezoek aan een garage in de buurt, alles moet op afspraak en de mogelijkheden voor een vervangende (gelijkwaardige!) auto zijn onvoldoende: wat heb ik aan een 5-persoons model S als ik een 6-persoons model X heb gekocht omdat we er met 6 personen in zitten?
 • Het onderhoud van Polestar wordt daarentegen verzorgd door de zusterorganisatie Volvo en daarmee is een geschikte garage altijd op korte afstand bereikbaar. Voor mij zou dat Volvo Kallen in Geleen zijn; een garage waar we in een verder verleden altijd goede ervaringen mee hebben gehad.
 • Hoewel ik vrijwel geen storingen aan de Model X heb gehad waren de heel kleine reparaties zeer kostbaar; deels wellicht omdat de reparatie aan huis plaats vindt. Waarschijnlijk zullen Polestar reparaties niet véél goedkoper zijn, maar omdat ze in de garage worden uitgevoerd is daar toch een voordeel te verwachten.
 • De Self-drive functionaliteit die Tesla in 2018 als optie verkocht en die spoedig zou worden geleverd, is anno 2022 nog niet beschikbaar; maar als je ze hebt gekocht ben je wel de nodige duizenden euro’s kwijt zonder er ooit iets aan te hebben gehad. Je zou verwachten dat je dat geld terugkrijgt als je er niets voor krijgt.
 • Ik ben geen echte volger van Elan Musk, maar het moet me van het hart dat deze CEO van Tesla toch wel erg vreemde denkbeelden erop nahoudt en (naar mijn mening) ongewenste gedragingen vertoont. Het kopen van een nieuwe Tesla begon daarmee langzaam een lichte bijsmaak te krijgen; dat gaan we dus dan ook maar niet meer doen.
 • Al eerder hebben we gekeken naar een aantal andere alternatieven voor de Model Y. De Audi eTron kon ons niet bekoren (gewoon niet aantrekkelijk, erg hoog geprijsde opties en onvoldoende range); Volvo heeft veel problemen (gehad?) met de software; de Hyundai Ionic vond ik wel aardig, maar Daniëlle vond ‘m écht lelijk. Volkswagen heeft het bij mij al jaren geleden helemaal verbruid, een BMW-rijder ben ik niet en ook geen Jaguar rijder. De Polestar 2 is een mooie auto hoewel ik het achterlicht design-technisch niet helemaal correct vind.

Genoeg argumenten om eens een paar maanden een Polestar 2 te leasen om vast te stellen of dit een serieuze optie is. Hoewel de auto best prettig rijdt blijkt het dat toch niet te zijn:

 • Bij het achteruit mijn oprit oprijden activeert de Polestar 2 in de helft van de gevallen abrupt de rem omdat hij ‘denkt’ dat ik tegen iets op ga rijden. Dat is niet het geval: de overgang van het trottoir naar de zwarte tegels van mijn oprit wordt niet goed geïnterpreteerd.
 • De auto remt regeneratief (one-paddle driving) hetgeen ik zeer kan waarderen, maar dat gebeurt nogal ‘stotterend’ – ik zou er bijna wagenziek van worden.
 • De app voor iPhone is ronduit waardeloos en bevat meer reclame van Polestar dan functionaliteit. Ze functioneert veelal slecht en dat schijnt al meerdere jaren zo te zijn zonder dat Polestar daar verbeteringen in aanbrengt. Natuurlijk koop ik geen auto voor de app, maar het laat wel zien hoe (on)belangrijk Polestar de vele klachten van klanten vindt.
 • De facelift van het nieuwe model spreekt me niet bijzonder aan; de voorkant oogt naar mijn mening erg plomp.
 • Op Facebook lees ik veel negatieve berichten over de Polestar. Natuurlijk mag je verwachten dat zich daar meer mensen laten horen met klachten dan mensen die tevreden zijn, maar ‘het voelt niet goed’ …

Alles in overweging is de Polestar 2 dus geen optie. Ik heb de Polestar 3 overwogen omdat die een stuk hoger is (SUV), maar ik verwacht niet dat Polestar’s klantgerichtheid voor dat nieuwe model veel beter zal zijn. Daarnaast is de versie met LIDAR pas eind 2024 leverbaar. Dus ook die is het niet geworden.

We zullen zien wat het wél gaat worden.