Medicijncontrole apothekers onder de maat

medicijncontrole

Ja, die ervaring heb ik ook: Het voorschrijven van tabletten die absoluut niet geschikt zijn voor maagpatiënten – dat is iets dat ik bij mijn vriendin in de afgelopen 20 jaar zeker twintig keer heb meegemaakt. De huisarts maakt daarbij nog de minste fouten, maar in het plaatselijke ziekenhuis is het heel vaak misgegaan. En wanneer huisarts of specialist dan iets verkeerds voorschrijven, stelt de apotheek dat ook niet vast. Maar toch is het vreemd …

Vreemd is vooral dat we in de pers artikelen lezen waarbij de apotheek onder de maat controleert. Apothekers geven aan dat ze vaak moeten nabellen en controleren en dat ze daar sinds begin 2012 géén vergoeding meer voor ontvangen. En daarom schiet het er nu bij in. Maar wat mij verbaast is toch het feit dat de controle bij de apotheker ligt. Is het dan niet éérst de taak van de huisarts of specialist om de juiste medicijnen voor te schrijven. Blijkbaar vinden we het heel normaal dat de huisarts of specialist géén controle (of op z’n minst een gebrekkige controle) uitvoert en dat de apotheker dat dan maar moet oplossen.

De gang van zaken is niet alleen vreemd maar ook inefficiënt. En nu de apotheker aangeeft de controle ook niet meer uit te voeren omdat daar geen financiële middelen tegenover staan, resteert alleen nog de patiënt. Die moet dus maar zelf controleren of er eventuele problemen kunnen voortvloeien uit het gebruik van het voorgeschreven medicijn. Dat is niet alleen gevaarlijk maar ook nog kostbaar. Kostbaar wanneer het verkeerde medicijn wordt voorgeschreven dat dus in de prullenbak eindigt. En nóg veel kostbaarder wanneer het verkeerde medicijn niet het gewenste effect bij de patiënt teweeg brengt of deze zelfs nog zieker maakt. En dan zijn we verbaast dat de ziektekosten in Nederland de pan uit reizen?

Ik controleer nu elk medicijn dat wordt voorgeschreven; ik vraag het expliciet aan de apotheker én ik lees de bijsluiter.
Maar vooral probeer ik zo gezond mogelijk te blijven zodat ik zo min mogelijk gebruik hoef te maken van deze inefficiënte en misschien zelfs gevaarlijke praktijken.

Het bovenstaande mede naar aanleiding van een artikel op Nu.nl.

http://www.nu.nl/binnenland/2955401/medicijncontrole-apothekers-ondermaats.html