SMS verneukerij bestaat nog steeds – zelfs op Facebook

facebook win

Hoe is het mogelijk dat dit ongestraft kan:  je bezoekt Facebook en je ziet daar een online-spelletje van Triviatu.com; dat speel je; je ‘wint’ en dingt mee naar bijvoorbeeld een iPad, iPhone of Macbook; je hoeft alleen nog je mobiele nummer in te toetsen ter bevestiging. Klinkt super, maar lees even verder – want het is de reinste verneukerij …

Vul je dat nummer in, dan krijg je een SMS-bericht. Dat moet je dan bevestigen. Klinkt nog steeds redelijk, maar in werkelijkheid heb je je zojuist geabonneerd op een SMS-dienst waarbij je € 3,00 per bericht betaalt. Je krijgt 4 berichten per week die ook meteen worden gefactureerd via je telefoonrekening. En in die berichten staan dan weer mogelijkheden om spelletjes te spelen.

Hoe is het mogelijk dat zoiets is toegestaan. Hier wordt gewoon er van uitgegaan dat mensen niet goed lezen en vervolgens zijn ze € 12,00 armer terwijl ze het nog niet eens in de gaten hebben. En als je niet weet hoe je moet opzeggen, wordt het nóg schrijnender.

Ik vind het triest dat een bedrijf als Triviatu niet volgens de Nederlandse wet kan worden aangepakt. En nóg triester vind ik dat Facebook zich zo’n bedrijf (uiteraard tegen grove betaling) deze praktijken facilitert door haar systemen hiervoor in te zetten. Bah Triviatu. Bah Facebook.