Flinke tegenslagen bij conjunctuurgevoelig Sabic Europe

sabic

Het gaat niet goed met Sabic in Europa, zo staat inmiddels overal te lezen. Twee directeuren ontslagen, de banen van minstens 100 medewerkers staan op de tocht en een fabriek wordt gesloten.
Sabic lijdt al een paar jaar flink verlies in Europa. Door de crisis, zeggen ze. Maar DSM heeft deze business destijds verkocht omdat ze erg conjunctuurgevoelig is, en dat is altijd al het geval geweest.

Sabic is voor 70% eigendom van de Saudische overheid. Zij willen de Europese tak grondig reorganiseren om weer winstgevend te maken. Ongetwijfeld zullen bij Sabic mogelijkheden voor kostenreductie en optimalisatie zijn, maar dat is niet vreemd: in elk bedrijf sluipen in goede tijden ongewenste kosten en ontstaan inefficiënties. Wellicht heeft Sabic de conjunctuurgevoeligheid onderschat en moet het bedrijf nu daadkracht tonen en grof saneren. En misschien zijn hun verwachtingen te optimistisch geweest. In ieder geval heeft de crisis ook Sabic geen goed gedaan.

Het is maar te hopen dat het eindresultaat positief is en dat de effecten in de regio beperkt blijven