Toch fijn als je gewoon voorop mag lopen

frans protest tegen homohuwelijk

Geweld bij Frans protest tegen homohuwelijk, dat was vandaag op Nu.nl te lezen. En nog maar enkele dagen geleden sprak een buitenlandse afgezand die in Nederland op bezoek was, ons aan op het onderbrengen van een van jongen bij een lesbisch stel.

Het lagerhuis van het Franse parlement gaf vorige maand met een ruime meerderheid zijn goedkeuring aan de wet die ook homoseksuele stellen het recht geeft om te trouwen en kinderen te accepteren.

Laat ik dat nu met de grootste verbazing hebben gelezen. Ik verkeerde – duidelijk ten onrechte – in de veronderstelling dat we toch inmiddels overal in Europe homohuwelijken hebben geaccepteerd. Ik heb ’t me domweg helemaal niet gerealiseerd …

In Frankrijk hebben dus regelmatig massademonstraties plaats gevonden tegen de liberalisering van de huwelijkswetgeving, en vandaag dus weer. Naar schatting waren er zelfs zo’n 1,2 miljoen mensen op de been om deel te nemen aan het protest. Ongelofelijk toch?

Ik heb ’t me domweg helemaal niet gerealiseerd …, zoals ik al zei. Domweg niet gerealiseerd dat we in Nederland toch maar het geluk hebben in dit vlak vér voorop te lopen. En wellicht niet alleen in dit vlak! Daar ben ik blij om. En dat moet ook maar eens gezegd worden!