3D printers voor oren, gedachtenoverdracht bij ratten, …

3d

Eergisteren las ik dat een levend oor was geprint met een 3D-printer en vanmorgen dat gedachenoverdracht bij ratten is gelukt. Dat zijn enorm interessante ontwikkelingen die mensheid en samenleving op termijn wel eens extreem zouden kunnen veranderen.

Google lanceert dit jaar een bril met augmented reality functies en die je stemopdrachten kunt geven. Enkele maanden geleden las ik dat wetenschappers erin zijn geslaagd informatie in een contactlens te projecteren.

Hoe ziet de mens er over X jaar uit? Gaan we die ontwikkelingen en misschien nog wel véél geavanceerde nieuwe ontwikkelingen allemaal inzetten? Loopt mijn nageslacht rond met ogen die zijn vervangen door 3D-geprinte alternatieven waarmee extreem kan worden gezoomd en waar een beeldscherm is ingebouwd. Zijn mijn meest kritische organen zoals hard, longen, lever en nieren zijn wellicht vervangen door efficiëntere en krachtigere 3D-geprinte alternatieven, maar waarschijnlijk zijn ze ook nog eens dubbel uitgevoerd. In de IT-wereld noemen ze dat ‘redundant’ uitgevoerd.
Oja, de oren, die zijn waarschijnlijk ook vervangen door geavanceerdere uitvoeringen waarmee naar believen andere geluidsspectra kunnen worden gehoord of uitgefilterd.

Maar gedachtenoverdracht is toch ook wel zeer spectaculair. In het experiment werd een rat een bepaald gedrag aangeleerd bij een rood licht. De rat werd gekoppeld – ik moet er niet aan denken wat dat nu écht betekent – aan een 7-tal andere ratten en die vertoonden vrijwel allemaal hetzelfde gedrag toen ze een rood licht zagen. Als ik het goed begrijp betekent dit niet alleen gedachtenoverdracht maar ook kennisoverdracht. Hoeft mijn nageslacht straks niet meer naar school? Waar gaan ze hun sociale vaardigheden vandaan krijgen, of kun je die ook transporteren via de gedachten?

En het betekent wellicht ook dat mijn nageslacht véél langer zal gaan leven. Werken we dan tot we 150 zijn? Of nee, ik zit natuurlijk helemaal abuis. Want een ander artikel van vorige week ging over de opkomst van robots. Voor de mens zou alleen het werk overblijven dat niet door computers of robots zou kunnen worden uitgevoerd. Maar wat is dat straks dan nog?

Misschien is het maar goed dat veel van die ontwikkelingen pas echt gaan functioneren bij mijn nageslacht.
Ik weet niet of ik geschikt ben voor zo’n samenleving. Maar het lijkt me wel enorm spannend het resultaat te zien.