Boeiende presentatie van Herman van den Bosch

Herman van den Bosch

Tijdens het 2e symposium van NM Maastricht heeft prof. Herman van den Bosch een boeiende presentatie verzorgd.

Herman verzorgde een 50 minuten durende presentatie waarin hij voornamelijk de hoogtepunten in zijn carrière schetste. Hij vertelde hoe hij als zoon van een kunstenaar veel creativiteit erfde, over zijn studies en over belangrijkste functies. Herman is de grondlegger van de Nijmegen School of Management en is daarna professor aan de Open Universiteit geworden.

Een van de meest inspirerende onderwerpen waarover hij vertelde heeft betrekking op ervaringen die hij heeft meegenomen van de universiteiten in Zweden. Daar wordt op een andere wijze les gegeven en met groot succes! Herman legt uit dat geen enkel probleem met uitsluitende theoretische kennis kan worden opgelost. In het gunstigste geval slaagt de theoreticus er in een deels goede oplossing te bedenken. Maar om tot werkelijk goede oplossingen te komen is ook praktijk ervaring nodig.

Ook op het belang van innovatie gaat Herman in. Hij wijst ons erop dat de economische crisis veel bedrijven verleidt tot het terugschroeven van budgetten rondom innovatie. Dit heeft op de wat langere duur dramatische gevolgen: wanneer geen nieuwe producten meer worden ontwikkeld en geïntroduceerd, zullen de prijzen door concurrentie alsmaar dalen. Alleen wanneer nieuwe producten worden geïntroduceerd tegen hogere prijzen, kan serieus winst worden gemaakt. Het terugschroeven van de budgetten is begrijpelijk in het huidige economische klimaat, maar het is korte termijn denken en moet écht worden voorkomen!

Herman’s presentatie was zeer boeiend en voorzien van een geschikte portie humor. Het is jammer dat we Herman maar 50 minuten spreektijd konden geven waardoor hij zich tot de ‘korte variant’ van zijn presentatie moest beperken. Maar misschien dat we hier in de toekomst nog eens op terug kunnen komen en hem de 2,5 uur gunnen voor de ‘lange variant’.